Stäng fönster Stockholm kn, ODD FELLOW 1 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 99 09 30 (ca)

Lamellhusområde på plan mark i norra Bredäng

Området innehåller nio tvåvånings lamellhus, varav ett med loftgång, placerade omväxlande i nord-sydlig och öst-västlig riktning, vinkelrätt mot varandra. Området omslutes av en matargata (Ålgrytevägen) som går i en halvcirkelbåge från väst, via nord och till ost och i söder av naturmark och Jakobsbergs gård. Återvändsgatan Odd Fellowvägen klyver området i nord-sydlig riktning i två närapå lika delar som bildar de två kvarteren. På området finns fyra parkeringsplatser; två vid Odd Fellowvägen och två vid Ålgrytevägen. Mellan husen bildas gårdsrum som öppnar sig mot söder. Marken är gräsmattebevuxen men med partier av utsparad naturterräng. Vissa partier i parkrummet omgärdas av granitmurar. Inom gårdsrummen finns fem staket- och häckomgärdade lekplatser. Framför husen finns gräs och planteringar. Asfalterade gångstigar leder genom området och fram till entréerna. Vid Odd Fellowvägen finns ett senare tillkommet grovsophus.

· Våningar: 2 våningar.
· Tak: Flacka sadeltak med vackert mossbevuxna sinuskorrugerade grå eternitskivor som taktäckning. Ett hus utgör ett undantag och har papptak. Vindskivor av koppar.
· Fasad: Slät, något strukturerad vit puts. Våningsplanen markeras upptill av ett smalt band av brun liggande panel. Mellan fönster och på de indragna balkongernas väggar sitter stående brun panel, gavelrösten i liggande brun panel.
· Sockel: Låga gråputsade betongsocklar.
· Fönster: Enlufts-, tvålufts- med vädringslucka samt treluftsfönster med två mittposter, ställda så att ett smalare fönster bildas i mitten. Många fönster är inklädda i beige plåt, andra, framför allt mot balkonger och på loftgångshusets loftgångssida, har sin ursprungliga bruna målning på trä. Badrumsfönstren är utbytta mot tvålufts i vit aluminium.
· Balkong: Indragna. Fronter av tredelade vitputsade betongskivor. Balkongerna är ibland placerade på husens entrésida och ibland på deras baksida. Hörnbalkonger har en sidovägg av betongelement.
· Entré: Bruna aluminiumportar utan omfattning, två eller tre per huslänga (gäller ej loftgångshuset), monterade i liv med fasaderna.
· Stomme: Stomme av betong och lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett
· Förändringar: Gavelrösten inklädda i panel. Vissa fönster inklädda i plåt. Vissa balkonger inglasade.

Loftgångshuset har en loftgång mot öster på L-stöd av betong. Loftgången har fronter av omväxlande liggande och stående brun panel. Bottenvåningens entrégång begränsas utåt av en låg betongmur. Lägenhetsdörrarna är av trä med ett litet fönster. Längan har två byggnadskroppar som är något förskjutna gentemot varandra. I skarven finns i bottenvåningen en passage genom huset dekorerad med grönbrunglaserat tegel. Varje byggnadskropp har ett trapphus vardera i norra änden. Trapphusen har bruna aluminiumportar i bottenvåningen och bevarade teakdörrar på övervåningen.

KOMMENTAR
Området är gestaltat med oregelbundet vinkelställda längor med varierande längd som bildar flera olikformade innergårdar och parkutrymmen. Detta ger variation i området som helhet. Bebyggelsen är väl sammanhållen och enhetlig. Eternittaken är ovanliga med sin sinuskorrugering och vackra patinering. Byggnaderna är mycket välbevarade. Denna typ av tvåvånings bostadslängor blev vanligare på 1970-talet.