Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 32:1 HAMMARKULLEN

OMRÅDE
Området är beläget i Hammarkullen, som ingår i stadsdelen Hjällbo, strax norr om Hammarkulletorget. Bebyggelsen i området, som utgörs av en kyrka och ett församlingshem, är uppförd i plan terräng och omges i alla väderstreck av olika slags byggnader. Väster om kyrkoområdet ligger Hammarkulleskolan och i norr och väster angränsas det av trevånings flerbostadshus och ett daghem. Mellan kyrkan och daghemmet finns en parkeringsplats. Kyrkan utgörs av en envånings byggnadskropp med atriumgård, som är sammanbunden med kyrkosalen, och en klockstapel placerad i områdets sydvästra del. Markytorna närmast kyrkan är gräsbevuxna och avskärmas från de omgivande asfalterade gångvägarna i området av enkla staket. Några träd växer invid kyrkobyggnaderna och längs fasaderna finns ett antal buskar.

BYGGNADER
Områdets bebyggelse tillkom som "småkyrka med församlingslokaler" och så kallad "B-kyrka". Bebyggelsen uppfördes i en våning, med en stomme av reglar, lockläktpanel respektive Malmex-skivor och pappklätt flackt sadeltak. Elementen till "församlingshem och B-kyrka" levererades av Öresjös sektionshus AB, Smålands Anneberg. Kyrkobyggnadens högresta sadeltak är belagt med korrugerad eternit. Församlingsbyggnadens fasader är rödmålade och försedda med vita smala enluftsfönster, av rektangulär stående form, varav flertalet samlats till mindre grupper. Dessa partier markeras också genom det stycke blåmålat skivmaterial som placerats under varje fönster. De indragna entréerna vetter mot väster och öster och ytterdörrarna är klädda med blåmålad stående slätpanel.

Stomme/konstruktion: skivmaterial/trä
Fasad: betong
Fasadfärg: vitt/brunt
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: dekorativt takmaterial i korrugerad "eternit"

Själva kyrkan är placerad intill församlingshemmets södra fasad. På de låga omålade betongfasaderna vilar tak och gavelrösten. Gavelröstena är klädda med rödmålad lockpanel. På taknocken vid västra gaveln sitter ett kors. Kyrkan har två fönster placerade i södra fasaden. Fönstren är vitmålade och består av tre spröjsade lufter, de är relativt stora, skjuter ut en bit från taket och "bryter igenom" takfoten.

Ingången till kyrkan sker genom församlingshemmets västra fasad (vapenhuset). Entrén i den östra fasaden leder till Kyrkans förskola. Den enkelt utformade klockstapeln är uppförd i betong med en träkonstruktion runt klockverket.

Enligt bygglovhandlingar företogs en renovering av kyrkan i slutet av 1970-talet, då fasader och tak åtgärdades. Interiört byttes en mörkblå färgsättning i kyrksalen mot en ljusrosa. Även församlingsbyggnaden förändrades interiört. Markarbeten runt kyrkan utfördes också, bland annat i form av ny placering av buskar och träd samt anordnande av handikappramp vid östra entrén.