Stäng fönster Stockholm kn, LJUSGLIMT 1 BREDÄNG

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 99 09 30 (ca)

Frikyrkobyggnad placerad i öst-västlig riktning på en plan tomt i södra delen av Bredäng

I väster och söder är tomten gräsmattebevuxen samt belagd med betongplattor. I väster vid huvudingången står två björkar och i söder ett antal hårt tuktade enbuskar. I öster leder en asfalterad väg till en parkeringsplats i norr. Området begränsas i väster av Bredängs Allé, i söder av Eksätravägen, i öster av en låg häck mot en allmänning samt i norr av granntomtens staket.

BYGGNAD
· Våningar: 1 våning.
· Tak: Flackt, pappbelagt motfallstak (ej belagt). Det flacka taket har plåtskodd takfot. Ur dess norra del skjuter ett brant sadeltak upp belagt med svarta betongpannor.
· Fasad: Mexisten och brunbetsad panel.
· Sockel: Putsad.
· Fönster: Enlufts i brunt trä och antingen höga och smala eller mer kvadratiska. De högsmala fönstren är grupperade om två, om tre eller på rad och de mer kvadratiska är individuellt placerade.
· Entré: Både väst- och sydentrén har pardörrar i teak, den i väster med sidoljus, den i söder glasad. Västentrén har ett lådformat skärmtak i svart liggande panel. Sydentrén är indragen och har en låg trappa av betongplattor. Partiet över indragningen har svart liggande panel. Mot norr finns två mindre dörrar av teak och över den östra av de två sitter ett skärmtak av svart liggande panel.
· Stomme: Trä (ej belagt).
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett
Planen är i huvudsak rektangulär. Under sadeltaket ryms själva kyrksalen och under det flacka taket en bostadsavdelning samt församlingslokaler. Bostadsdelen skjuter ut något i plan vid byggnadens nordöstra hörn. Sadeltakets gavlar är klädda med stående brun panel och har smala höga blyspröjsade mosaikfönster.

KOMMENTAR
Byggnaden har en för kyrkor typisk gestaltning med kyrkorummet markerat genom ett uppskjutande tak. Materialkombinationen med vit mexisten och brunbetsat trä är mycket tidstypisk och så även den kombinerade funktionen med församlingslokaler och kyrka inom samma byggnad. Byggnaden är relativt enkel i sitt utförande och mycket välbevarad.