Stäng fönster Stockholm kn, AMARANTERN 1 M.FL. BREDÄNG

Klassificering: Grönt

I området finns 14 av Svenska Bostäders 26 skivhus vilka dominerar stadsbilden i Bredäng och utgör ryggraden i stadsdelens identitet. Husen har mycket stora stadsbildsmässiga och stadsbyggnadshistoriska värden. Genom sin stora skala och parallella placering fungerar de som riktningsvisare och ger enhetlighet åt det parkliknande landskapet. Bebyggelsen följer gatornas sträckningar och terrängens nivåskillnader på ett harmoniskt vis. Skivhusen utgör ett storskaligt och konsekvent genomfört exempel på den modernistiska idén om hus i park som saknar motsvarighet i Sverige.

I det höga kulturhistoriska värdet ingår den mycket konsekventa planeringen av gårdarna, varannan grön och varannan med parkering, vilka har obruten kontakt med stadsdelens bilfria parkrum, grönytor och gångvägar.

Arkitekturen, med höga och slanka volymer och ljusputsade fasader harmoniserar med omgivande parklandskap och skänker bebyggelsen en påfallande lätthet. Viktiga detaljer är den glimrande ädelputsen och de indragna balkongerna med betongfronter. Trots att entréportar är utbytta och de flesta fönster inplåtade är ursprungskaraktären välbevarad. De tegelreliefer som finns i alla entréer har konstnärliga värden.

Ur byggnadsteknikhistorisk synvinkel utgör husen tidiga exponenter för avancerat seriebyggande i Stockholm, med nya betonggjutningsmetoder som kombinerades med fabrikstillverkade trappor, balkonger och sopnedkast. Vid uppförandet introducerade Svenska Bostäder rationella arbetssätt som minskade byggtiderna.

För att de kulturhistoriska värdena skall bevaras är det viktigt att värna om ursprungskaraktären, både i byggnader och yttre miljö, helhet och detaljer.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 99 09 23

Fjorton skivhus placerade runt ett stort parkområde i norra Bredäng.

Husen är placerade i hästskoform runt parkområdet och orienterade i nord-sydlig riktning. Marken närmast husen är mestadels plan och består omväxlande av gräs, planteringar, lekplatser och parkeringsutrymmen. Husen och omgivningen binds samman genom asfalterade gångstigar. Området begränsas i väster och norr av matargatan Ålgrytevägen, i öster av parkmark och Bredängs Allé samt i söder av matargatan Stora Sällskapets Väg. Utrymmena mellan de parallellt ställda husen, nummer 1-5 och 11-14 (byggnaderna inom Frimurareorden 1, Gula Knapparna 1 och 2 samt Amarantern 2 och 3), består av parkeringsyta växlat med trafikfri yta med lekplatser och blandad vegetation. Husen är växelvis ställda med gårdssidan med en öppnare fasad med flera balkongaxlar mot den för två hus gemensamma bilfria ytan, och med en gatsida med enbart en balkongaxel mot den för två hus gemensamma parkeringsytan. Husen nummer 6-10 (byggnaderna inom Konstnärsgillet 1, Neptuniorden 1 samt Amarantern 1) ligger på rad och har alla en parkeringsyta i väster och en bilfri yta i öster och vänder således sina något mer öppna fasader mot öster. Mellan hus 13 och hus 14 finns ett parkeringsgarage.

· Våningar: 8 vån + sut, 9 vån, 9 vån + sut
· Tak: Flackt tak, pappklätt motfallstak (ej belagt), neddragen takfot inklädd med gråblå trapetskorrugerad plåt.
· Fasad: Ljus ädelputs.
· Sockel: Spritputsad, brunsvart.
· Fönster: Brunt trä, till stor del plåtinklädda (vissa fönster i botten-/suterrängvåningarna är bevarade helt i trä), i en luft eller två och tre lufter med vädringslucka. Badrumsfönstren är nyare enluftsfönster i vit aluminium.
· Balkong: Indragna, vissa inglasade, fronter och överliggare av betong.
· Entré: Indragna, genomgående och med inklädnad av gult tegel. I indragets ytterkant blottas två betongpelare som sedan fortsätter upp genom husen. Portar av guldeloxerad aluminium med smala, höga glasrutor. Entréerna är, på de hus som har entré i suterrängvåningen, indragna i två plan på suterrängvåningssidan. I markvåningen finns ytterligare ett antal dörrar av brun panel eller brun aluminium.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlekar: Ej utrett.
· Förändringar: Vissa balkonger inglasade, vissa fönster utbytta, vissa fönster plåtinklädda (ej belagt).
Majoriteten av husen är i nio våningar. Hela bottenvåningen är då gestaltad som en sockelvåning. Huset på Frimurareorden 1 är i åtta våningar med suterräng och hus 2 på Gula Knapparna 1, hus 1 på Amarantern 2 samt hus 2 och 3 på Amarantern 3 är i nio våningar med suterräng. Hela den våningsfasad som ligger i markplanet, dvs bottenvåningen på sidan med hela våningar och suterrängvåningen på suterränvåningssidan, är då gestaltad som sockelvåning. Byggnaderna har indragna hörn. Huvudentréerna är centrerade på långsidorna. Inne i foajéerna är en av tegelväggarna dekorerade med tegel i uppbrutna former och mönster. I vissa hus finns glasade ekdörrar mellan foajén och korridorerna.

Parkeringsgaraget på Amarantern 3 ligger i en nordväst-sydostlig sluttning. Det är byggt som en suterrängbyggnad samt i två terrasser, där sen västra halvan ligger lite högre än den östra. Som tak har det ett parkeringsdäck med infart från norr. Väggarna är av vitmålad gjuten betong. De skjuter upp något och bildar en sarg runt parkeringsdäcket. De kröns av svartlackerad plåt. Garagets infart vetter mot söder. I väggarnas håligheter sitter galvaniserade järngaller. Garageportarna är också de galvaniserade. Söder om infarten finns ytterligare parkeringsytor i två terrasseringar.

Inom området finns ett antal komplementbyggnader.

KOMMENTAR
Skivhus utgör den dominerande byggnadstypen i Bredäng och bildar ryggraden i Bredängs identitet. Byggnaderna ger stadga och riktning åt bebyggelsen. Skivhusen i Bredäng är enhetligt utformade med likartade volymer, likartade kulörer, ädelputs mm. De ligger alla i nord-sydlig riktning och oftast med ca 50 meter mellan varje hus. Varannan gård mellan husen utgör parkeringsplats och varannan utgör parkmark med lekplatser. Skivhusen i Bredäng utgör tidiga exponenter för storskaligt byggande. Byggnaderna i detta område är placerade i hästskoform runt ett stort inre parkrum och utgör ett förverkligande av idén om hus i park. De följer gatans sträckning och terrängens nivåskillnad på ett harmoniskt vis. Husen är mycket välbevarade och har behållit sin ursprungskaraktär. Byggnaderna utgör ett dominerande inslag i stadsbilden.