Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 47:1 BERGSJÖN

OMRÅDE
Kyrkan är belägen vid Rymdtorget i stadsdelen Bergsjöns östra del, i nära anslutning till Bergsjöskolan. Kyrkan är placerad i en sänka, byggd i suterräng och ligger i nord-sydlig riktning inom kvarteret Konståkaren. Den avgränsas i väster av ett större bergs- och skogsparti, i norr av bostadsområdet kring Tellusgatan och Merkuriusgatan, i öster av fem punkthus och i söder av Rymdtorget.

BYGGNADER
Kyrkan består av en huskropp med friliggande klocktorn. Kyrkan är byggd i tre våningar och följer områdets topografiska förutsättningar. Ytterväggarna består dels av prefabricerade betongpelare med utfackning, dels av träpanel och asbestcementcellulosaskivor på regelstomme. Större delen av fasaden har en betongtäckning och mellan våningsplanen finns inslag av röd jalusipanel i trä. Kyrkans bruna fönsterband är regelbundet placerade men endast runt kyrkans norra fasad. Byggnadskroppen kröns av ett sargtak i koppar med grusfyllning. Bottenvåningen har en inglasad utskjutande entréhall som sträcker sig runt halva kyrkobyggnaden. Kyrkan ritades av arkitekten Bo Cederlöf som är upphovsman till många byggnader i Bergsjön.

Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: betong, trä
Fasadfärg: beige
Takform: sargtak
Takmaterial: koppar
Utvändiga detaljer: jalusipanel

Utanför kyrkan har man placerat ett antal betongblock som konstnärlig utsmyckning. Dessa har slitits hårt genom åren.

Innan den nuvarande kyrkan byggdes fanns en provisorisk kyrka där många av dagens bergsjöbor är döpta.

KOMMENTAR
Bergsjöns kyrka är en av de få kyrkor byggda efter 1939 som är skyddad enligt 4 kapitlet § 4 i lagen om kulturminnen m m (SFS 1988:950), som innebär att kyrkobyggnaden inte på något väsentligt sätt kan ändras utan tillstånd av länsstyrelsen. De övriga yngre kyrkorna är Brunnsbo, Guldhedens, Hjällbo, Härlanda, Johannebergskyrkan samt S.t Olofs kapellkrematorium.

Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg - ett program för bevarande, del 2 (prel. 2000). Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.