Stäng fönster Falkenberg kn, KAPELLKYRKOGÅRDEN 1 KAPELLKYRKOGÅRDENS KAPELL

Beskrivning
Kapellkyrkogården i Falkenberg är en parkliknande begravningsplats med höga lövträd av olika arter, tuktade häckar och buskar och ett rikt antal monumentala gravvårdar. Huvudstråken är asfalterade och ett antal mindre gångar är grusade.

Begravningsplatsen kringgärdas av en kallmurad mur i söder, öster och norr. Muren har en gräsbevuxen stödvall in mot kyrkogården och kallmurade, ofogade, stenar utåt. I nordöst finns ett parti med stödmur av sten inåt. I väster inhägnas begravningsplatsen av ett svartmålat smidesstaket med dekorativa spjälor. I väster finns även en bred grindöppning med rikt dekorerade smidesgrindar från sent 1800-tal, som hänger i högresta smala stenstolpar. En lägre, enkel, smidesgrind finns i söder.

Begravningsplatsen har en parkliknande växtlighet. En allé sträcker sig från västra grinden mot kapellet i öster och korsas mitt på av en allé i nord-sydlig riktning. Vid södra och västra muren växer en trädrad av olika lövträd, främst kastanj och lönn. Nära kapellet, på ömse sida om allén, finns två figurtuktade häckar som sträcker sig i nord-sydlig riktning. Här finns ett rikt antal träd- och busksorter, i anslutning till gravvårdar och som fristående exemplar.

Här finns ett rikt antal monumentala gravvårdar, ramgravar med stora minnesstenar, stenkanter och grushav. Figurkrattade grushav förekommer. Ett fåtal finns med järnstaket runt. Längst ytterkanterna finns ett flertal ram- och icke ramgravar med lägre minnesstenar. I sydöstra hörnet finns ett parti med ramgravar med lägre minnesstenar och grushav, där även kringliggande mark är grusad. För övrigt är marken främst täckt av gräsmattor.

En friliggande KLOCKSTAPEL står på en gräsbevuxen yta norr om kapellet. Klockstapelns ben, 4 st, är täckmålade i röd kulör. Korstaket är belagt med kopparplåt. Gavlarna är panelade med liggande fjällpanel och täckmålade i röd kulör.

En VAKTMÄSTERIBYGGNAD ligger, invid förbipasserade väg, i kyrkogårdens sydöstra hörn. Byggnaden har rött fasadtegel med mönster murning genom regelbundet utskjutande koppändar. Gavelpartierna och balkongfronten, i norra takfallet finns en balkong, är klädd med stående lockpanel, som är täckmålad i mörkgrön kulör. Taket utgörs av ett sadeltak belagt med rött enkupigt lertegel, skjuter ut och vilar på fyrkantsbalkar/stolpar över entréer i norr. Vindskivor och fönsterbågar samt foder är täckmålade i vit kulör. Dörrbladen är täckmålade i grön kulör. En lägre förrådsdel i dito rött tegel med flackt tak, skjuter ut mot norr från i östra hörnet. Förrådsdelen har dubbelportar täckmålade i grön kulör med svarta beslag mot väster.