Stäng fönster Motala kn, FOLKDANSEN 1 GAMLA FOLKETS HUS

Beskrivning
Folkets Hus är byggt i träkonstruktion av stående plank. Det är byggt i två våningar. Taket är ett valmat brutet sadeltak, som täcks av gråmålad plåt med bandtäckning på det övre fallet och diagonalställda små plåtar på det nedre. Fasaden har ljust gul liggande fasspontpanel med en rik och ovanligt utformad snickeridekor i jugendstil, målad i rött. Byggnaden har åtta portar utformade som dubbla fyllningsdörrar med småspröjsat fönsterparti. Byggnadens fönster har mitt- och tvärpost alternativt enbart tvärpost och är rödmålade. Huvudentrén är förlagd till norra gaveln. Ovan entrén finns texten FOLKETS HUS 1907. På norra gaveln och västra långsidan finns balkonger, vilka bärs upp av träpelare. Utmed västra långsidan finns en veranda. Byggnaden vilar på en granitsockel och har cementtrappor. Södra delen av byggnaden har källare med pannrum, som idag inrymmer en modern värmeanläggning.

Byggnaden har en för Folkets husen karakteristisk planlösning med tre salar; en stor samlingssal benämnd A-salen, en mindre sal, B-salen, som också kan användas som scen, och C-salen, som bl.a. har inrymt bibliotek. Bottenvåningen rymmer en vestibul där två trappor leder till ovanvåningen, en foajé, ett kök och föreningsrum. Den ursprungliga vaktmästarbostaden är idag omgjord till studierum. A- och B-salen kan åtskiljas genom en höj- och sänkbar trävägg. På B-salens ena vägg hänger en kuliss med naturmotiv. Den är signerad Törner 1910. Stora salen har pelarburna läktare på tre sidor. Läktargolvet har en svag lutning och på läktaren fanns ursprungligen fasta bänkar. På ovanvåningen finns C-salen, som idag är delad i två föreningsrum, samt två ytterligare föreningsrum. Husets äldre invändiga trappor är utförda i konststen. Till byggnadens ursprungliga inredning hör dörrar, fönster, läktare med läktarbarriär och gallerverk, anslagstavla, lucköppningar till f.d. kassor, bröstpanel i spontad panel, kakelugn, ursprungliga dörrhandtag och ledstänger. Ovanför dörrarna i vestibulen finns spröjsade överljus. Stora salen är målad i ljust gult och ljust rött. Vestibulen, foajén och trapphuset är målade i ljust gult med blågröna snickerier och brunröda dörrar med ådringsmålning. En stor metallljuskrona i jugendstil hänger i stora salen. Under senare år har utrymmen med toaletter tillkommit.