Stäng fönster Skara kn, METES 2 SKARABYGDENS DOMSAGAS TINGSHUS

Beskrivning
Byggnaden är uppförd som tingshus för Skarabygdens domsaga åren 1958-59, efter rit­ning­­ar signerade av dåvarande stadsarkitekt Drott Gyllenberg (i samarbete med Torsten Thorén). Tingshuset består av hu­vud­­sakligen två hus­kroppar, sammanbyggda i vinkel kring en öppen trädgård med damm och en liten vatten­konst, gränsande till den äldre parken vid Stifts- och landsbiblio­teket. Längs Vete­ri­när­­­­gatan sträcker sig kansli- och bo­stads­­delen. Mot Peter Hern­qvist­gatan lig­ger tings­salen samt den huskropp som rymmer entré och allmän­hetens väntrum.
De båda byggnadskropparna är sinsemellan olika utformade, där tingssalen tydligt av­speg­lar sig i exteriören genom de höga fönstren med klarröda bröstningar av glas. Mot norr och ån kragar salen ut och vilar på en arkad av pelare. Till denna del hör även entré- och väntrums­partiet, utformat som en separat bygg­nads­del. Hela komplexet karakteriseras av en säregen men samtidigt tidstypisk mate­rial­rike­dom, där samtliga ingående material kän­ne­­tecknas av hög kvalitet. Sam­man­­hållande är fasadmaterialet, en ljusgrå kalkcement­puts med inblandning av glimmer. Tingssalen täcks av ett skiffertak, medan kansli- och bostads­delens sadeltak är täckt med grön­glaserat tegel. För övrigt förekommer i exteriören material som kalksten och kopparplåt, laserat trä samt fernissat trä i dörr- och fönster­snickerier.
Materialbehandlingen i exteriörerna motsvaras i kvalitetshänseende i interiörerna. Golv i passager och allmänhetens väntrum är av vit marmor, trappräcken av smide i tidstypisk ut­form­ning, väggarmaturer av mässing, dörrar av ädelträ eller trä betsat till utseende som ma­hogny eller teak karakteriserar interiörerna. En vägg i tingssalens väntrum är konstfullt murad i rött tegel. Tingssalen nås via en karakteristisk ljudsluss av dubbel- och pardörrar av trä, hela arrangemanget av god kvalitet och utmärkt välbevarat. Själva tingssalen är förutom möbler intakt med podium och på fondväggen en större vägg­målning; "Stad och land räcker varandra handen", utförd av skarakonstnären Bengt Winberg 1959. Målning­en alluderar på samman­slagningen av Skara stad med de tre häraderna Skåning, Valle och Vilske. Stadens och de tre häradernas vapen finns uppsatta i väntrummet utanför tings­salen. Såvitt museet kunde bedöma vid en hastig besiktning är byggnaden även invändigt förvånansvärt intakt och välbevarad sedan nybyggnadstiden. För knappt tio år sedan gjordes en renovering och invändig ombyggnad av det f.d. tingshuset till nya funktioner, dock utan avgörande förändringar exteriört.