Stäng fönster Stockholm kn, PILEN 30 NORRLANDS HANDELSHUS OCH HOTELL FREYS

Beskrivning
Denna stora byggnad i hörnet Vasagatan/Bryggargatan uppfördes i slutet av 1980-talet för Freys Hotel och för Norrlands Handelshus, efter ritningar av FFNS Västerbotten. Byggnaden består av två delar, en högre hörndel mot Vasagatan och en lägre del mot Bryggargatan. De två delarna har olika fasadarkitektur, men är funktionellt sett delvis sammanknutna. Dessutom finns en gårdsflygel med hotellrum som inte är inventerad. Trottoar mot Vasagatan är lagd med grå betongsten samt partier i grå granitplattor och smågatsten vid huvudentré till kontorsvåningar. Mot Bryggargatan är marken lagd med röda betongplattor med friser i smågatsten, samt grå betongplattor, storgatsten och marktegel i småformat i anslutning till infarten till gård. Vid restaurang Belgobaren finns sommartid en staketinhägnad uteservering med bord och stolar.

Vid inventeringstillfället fanns i byggnaden (förutom Freys Hotel) restaurang Belgobaren, butik The Phone House, frisörsalongen Hår 3000. I bottenvåningen mot Vasagaten finns en nedgång till T-Centralen. En av kontorsvåningarna disponerades av Chiles generalkonsulat. I övrigt fanns Relaxcenter, Life Europe AB, Nova Naturgas AB, Euro Futures, M&A Tillväxtgruppen AB, Pharma Search AB, BF Funktionspartners AB, Outplacement, Bengt Dennis Consulting AB, CDI, Interim Management, Forn SB, Blue Teach, Stockinvest AB Mcconsulting, Objektfabriken, Advokat Ove Jonsson AB, Nextstop, Multitude Search AB, Prowike, CSN, Landstinget Västernorrland.