Stäng fönster Stockholm kn, BANGÅRDSPOSTEN 1 M.FL. BANGÅRDSPOSTEN

Beskrivning
Bangårdsposten är en f.d. postterminal, som idag används som kontorshus, men har även utställningslokaler, en skola, en restaurang med mera. Anläggningen har en komplicerad uppbyggnad, beroende på den ursprungliga funktionens krav och det omgivande stadslandskapets nivåskillnader. Bangårdsposten delas in i två delar. Den västra delen (anläggningens hus 1) är större och delvis högre, under byggnaden löper fyra järnvägsspår in. Den östligaste delen (anläggningens hus 2) är lägre och utgörs av ett parkeringshus med garagedäck som skjuter ut över fyra av Stockholms Centralstations pendeltågsspår. Här ansluter huset till Stockholms Centralstations övre hall. Norr om anläggningen ligger Klarabergsviadukten. Väster om Bangårdsposten finns det nät av trafikleder, viadukter, på- och avfartsramper o.s.v. som utgör Klarabergskopplet. Utmed husfasaden i väster går Blekholmsgatan i den nedersta nivån. I söder gränsar anläggningen till Centralbrons viadukt

Trottoarerna kring byggnaden är lagda med grå betongplattor, vid Blekholmsgatan finns även enstaka partier kullersten. Garageinfarterna från Klarabergsviadukten och från Blekholmsgatan är lagda med asfalt. Från den nedre nivån vid sydgaveln kan man ta sig via en betongtrappa med granitsteg upp på Centralbrons trottoar. Mot Centralstationens spårområde finns här ett högt galvaniserat stålstaket. Vid Blekholmsgatan kommer i den norra delen tre stora "ventiltrumpeter" upp ur marken, i rött och blått stål. Den del av byggnaden som skjuter in under Klarabergsviadukten är inte inventerad.

Vid inventeringstillfället disponerades bangårdsposten av Stockholms Stadsbyggnadskontor; IT-avdelningen, Stadsledningskontoret, Fastighetskontoret mm, samt av Globala Gymnasiet, Restaurang Matkalaset, Stadsteatern, NCC, Sthlm Hit Factory, ECAD, BVC, Race Town GoKart. I den östra delen fanns Parkeringshuset Centralen.