Stäng fönster Stockholm kn, SKANSEN 23 KULTURHUSET OCH STADSTEATERN/FD. PROVISORISKA RIKSDAGSHUSET

Beskrivning
Kulturhuset: Kulturhuset och Stadsteatern uppfördes samtidigt åren kring 1970 och de två byggnaderna var redan från början funktionellt sammanknutna. Husen är sammanbyggda under gränden Beridarebanan, och över mark finns här en hög gångbro. Beridarebanan vidgar sig vid Drottninggatan till en trekantig liten plats med en planterad lind. Här har kulturhuset en lägre utskjutande byggnadskropp som inrymmer restaurang; sommartid kompletteras den med en uteservering på ett trädäck. Marken i gränden är lagd med rektangulära grå betongplattor med frilagd ballastyta av vit småsten. Drottninggatan är lagd med vit och svart betongsten i mönsterfriser.

Direkt norr om Kulturhusets fasad leder Brunkebergsterrassen mellan Sergels Torgs övre plan och Drottninggatan. Brunkebergsterrassen är lagd med grå betongplattor med mörkgrå granitskivor i friser. Den sydliga delen av terrassen, invid fasad, sluttar mot väster. På den yttre, nordliga, delen av terrassen tas nivåskillnaderna i huvudsak om hand av trappsteg i granit. De två delarna skiljs från varandra av rader med runda granitpollare som sammanlänkas av rostfria stålräcken. Ytterst, över Segels Torgs nedre plan, finns en låg mur i grå formgjuten betong, med skyddsräcken och handledare i rostfritt stål. Längst i väster har betongmuren stora glasade skyltlådor i kopparplåt.

Kulturhusets nedersta markplan, "suterrängvåningen", skjuter ut under Brunkebergsterrassen mot Sergels Torgs nedre plan och mot den överbyggda Sergelgången. Torgytan och Sergelgången är lagd med vita och svarta betongplattor i ett karaktäristiskt mönster. En bred trappa i granit med rostfria stålräcken förbinder torgets nedre plan med det övre; denna trappa är ej ursprunglig. Sergels Torgs övre plan (med rondellen, den stora fontänen och glasskulpturen) är invid Kulturhusets fasad mönsterlagd i friser med kvadratiska ljusgrå betongplattor och svart granit.

Från Sergels Torg leder Beridarebansgatan genom Kulturhuset bottenvåning söderut mot Brunkebergstorg. Beridarebansgatan är idag disponerad som gågata och är mönsterlagd på samma sätt som trottoaren invid Sergels Torgs övre plan. Gatan löper vidare utmed Stadsteaterns fasad och förbi Riksbanken (kv. Skansen 20); nära fasaderna finns låga grå stålpollare. I gatans mitt finns en stor, cirkelrund och upphöjd planteringsyta med en lind, med sidor i svart granit i smågatstensformat.

En mycket smal gränd skiljer Kulturhuset från Riksbanken i söder; gränden är avspärrad i bägge ändar med höga svarta stålstaket med infällda låsta grindar i samma material.

Utmed Kulturhusets östra gavel leder en trappa med steg och vilplan i granit samt räcken i rostfritt stål ned från Malmskillnadsgatan till Hamngatan. Invid Malmskillnadsgatan är marken lagd med gråa betongplattor.

Förutom Kulturhusets egentliga funktioner (som teaterscener, bibliotek, läsesalonger, caféer och restauranger mm.) finns i även butiker av olika slag, samt kontor.

Stadsteatern, fd. provisoriska Riksdagshuset: Det provisoriska riksdagshuset uppfördes som en pendang till Kulturhuset, med fasad längs Drottninggatan/Beridarebanan/Beridarebansgatan. Byggnaderna länkas på ett intrikat sätt samman med en glasad gångtunnel över Beridarebanan samt under mark.

Fasaderna i rostfria plåtkassetter skapar tillsammans med takets uppbrutna volym en byggnad med stark särprägel. Längs med byggnadens ytterväggar placerades loger, kontor- och arbetsrum i åtta våningar. I mitten av byggnaden placerades plenisalen/stora scenen med foajéer och klubbrum.

Byggnaden ansluter i söder till byggnaden i fastigheten Skansen 18, hotell Sergel Plaza.