Stäng fönster Stockholm kn, OXEN STÖRRE 21 SALÉNHUSET

Beskrivning
Salénhuset är ett kvartersstort affärs- och kontorskomplex med en inre butiksgalleria och med planterade, underbyggda gårdar som vetter mot söder. Genom källarvåningen löper Klaratunneln, med utfart mot Mäster Samuelsgatan.

Vid inventeringstillfället var ett stort antal butiker och företag verksamma i byggnaden. Ett axplock; Salén matsalar, Salén konferens, H&M kontor, Friskis & Svettis, Friskispraktiken, Salén coffee house, Passagesalongen frisör, Visage hudvård, Rooster Wok Deli, Sushi bar Suzuki catering, Balettshopen, Birgitta dammode, Änglahimlen, NP shop, Regeringsgatans blommor, Salénshopen ATG, Telly Komab Mobiler TV, Timberland, Centrum Sko & Låsservice, Mailbox etc, Parex Bank.

De fyra huskropparna betecknas, från väster till öster, hus A, B, C, D. Gårdarna betecknas, från väster till öster, gård 1, 2, 3.

Gatorna runt kvarteret är högst i nordväst. Regeringsgatan ligger alltså betydligt högre än Norrlandsgatan och Mäster Samuelsgatan är högre i väster än i öster. Anläggningens gårdsnivå motsvarar Regeringsgatans. Utmed Norrlandsgatan, samt vid Mäster Samuelsgatan, finns planterade almar. Trottoarerna kring anläggningen är huvudsakligen lagda med grå betongplattor. Friser i vit smågatsten markerar huvudentré Norrlandsgatan 15. Utmed husfasaden vid Jakobsbergsgatan finns grått marktegel. Vid Mäster Samuelsgatans västra del samt på gård 1 finns gatubelysning med mjölkvita glober på stolpar i galvaniserat stål. Fotgängaren kan ta sig österut på trottoaren utmed Mäster Samuelsgatans norra sida, mellan gata och trottoar finns ett räcke i galvaniserat stål som vid Friskis och Svettis entré övergår till ett högt svart smidesstaket med krysstag.

I dagsläget är endast den västligaste gården, gård 1, tillgänglig direkt från gatan. Övriga gårdar nås från butiksgallerian på dagtid. Det är även via butiksgallerian som man kommer till byggnadens trapphus och till kontorsvåningarna.

Från gatan kommer man till gårdsnivån via ett par trappsteg i granit nära korsningen Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan. Mellan gård och trottoar vid gatan finns ett räcke i galvaniserat stål som efter ett kort stycke övergår i en utåtlutande barriär i formgjuten betong med runda formstagshål. Barriären löper sedan österut utmed den f.d. gångvägen i gårdsnivå till hörnet Norrlandsgatan/Mäster Samuelsgatan. Mitt emot gård 2 öppnar sig dock betongbarriären och avlöses av ett parti galvaniserat stålräcke.

Den f.d. gångvägen utmed gårdarnas södra sida är avstängd vid hus B med ett högt, ej ursprungligt, galvaniserat stålstaket. Bortom staketet fortsätter gångvägen i sitt ursprungliga skick, med mark i små kvadratiska betongplattor. Norr om gångvägen finns gavlarna på hus B, C och D. Husens burspråk skjuter ut över gångstråket och i hus D bildas en indragen arkad med betongpelare. Gård 2 och 3 avskärmas från gångvägen av låga terrasseringar i rödrosa blästrad granit och smidesstaket. Vid gård 3 finns en liten trappa i granit, som dock är avstängd med en låst svart smidesgrind. Längst i öster tar gångvägen slut, trappsystemet ned till gatunivå är rivet.

Gårdarna är enhetligt utformade, men har likväl individuella drag. Gård 1 är till största delen hårdgjord och lutar svagt mot söder och väster. Förutom grått marktegel i storformat finns en fris i rött marktegel i mindre format som leder tvärs över gården till galleriaentrén i det nordöstra hörnet. Invid frisen finns ljuspollare i betong. Gårdens västra och södra del har även små kvadratiska grå betongplattor. Gården har höga planterade lövträd samt buskplanteringar, ofta med jordytor runtom. På gårdens södra del finns ett stort rektangulärt parti med mark i runda grå "betongbollar", här höjer sig gårdsytan till mjukt rundade kullar kring de planterade lövträden. En pyramidformad ljuslanternin i glas och svart stål finns på gårdens norra del, med sockel i silvereloxerad aluminium och svart smidesräcke runt. Gårdens norra del har ett par låga, halvcirkelformade, terrasseringar i granit och grå betong med markbeläggning i grönt konstgräs inuti. Dessa är sannolikt tillkomna i samband med butiksgallerians omskapande på 1990-talet. På gårdens västra del finns under sommarhalvåret utplacerade bord och stolar som hör till restaurangen i bottenvåningen på hus 1.

Gård 2 är i den norra delen lagd med grå betongplattor, här finns under sommarhalvåret bord och stolar som hör till gallerians caféverksamhet. Vid gårdens nordvästra och nordöstra del finns pergolor och spaljéer i omålat trä. På gården finns två pyramidformade glaslanterniner i samma utförande som på gård 1. En ljuspollare i granit. Gårdens södra del är gräsbeväxt och har även höga lövträd och buskar längs husfasader. Mot f.d. gångväg i söder finns höga och täta buskar och ett svart smidesstaket med krysstag.

Gård 3 är i den norra delen lagd med kvadratiska grå betongplattor och rött marktegel. Här finns en längsgående pergola/spaljé i omålat trä samt grusade partier med oregelbundet utplacerade släta gråstenar. Högt vintergrönt buskage avskärmar den norra delen av gården från den södra delen som är gräsbevuxen. Gården har planterade lövträd, sittbänkar i vit betong och trä, ljuspollare i betong samt två glasade ljuslanterniner, varav en pyramidformad och en med pulpettak. Höga buskar vid fasad och mot gångväg i söder där det även finns ett svart smidesstaket. Till den avstängda granittrappan i söder leder en stig lagd med grått och gult marktegel.