Stäng fönster Stockholm kn, LÄKAREN 10 9 (DEL AV)

Beskrivning
Större delen av kvarteret Läkaren upptas av detta mycket stora kontorskomplex, uppförd i två etapper slutet av 1980-talet, utmed Torsgatan, Tegnérgatan, Dalagatan och Kammakargatan. Från Tegnérgatan sträcker sig två längor in i kvarterets mitt, där de sammanbinds av en lägre glasad byggnadskropp. De stora nivåskillnaderna medför att byggnadens bottenvåning mot Tegnérgatan och Dalagatan är densamma som våning 3 tr. mot Torsgatan och Kammakargatan. Under Barnhusbron finns en liten parkeringsplats med lastkaj; här är också garageinfarter placerade. Delvis som en följd av nivåskillnaderna har gatufasaderna olika våningshöjd; den översta våningen är dock generellt sett en indragen takvåning. Mot gatorna är arkitekturen tidstypiskt postmodern, med detaljformer i takutsprång, burspråk, fönster, entréer o.s.v. som ett förenklat sätt anknyter till äldre arkitektur. Det dominerande rosagula teglet kompletteras med inslag av glaserat kakel, granit, betong, plåt

Anläggningen har tre planterade gårdar, varav de två i kvarterets västra del har karaktären av ljusgårdar. Den större gården i öster och söder har ett system av trappor som förbinder de stora portikerna mot Torsgatan och Dalagatan. Utmed gatorna är marken lagd med betongsten, närmast fasad även partier med smågatsten och glest lagd kullersten. Gårdarna är lagda med gult marktegel med mönsterlagda kvadratiska räfflade järnplattor. Dessutom finns partier i kullersten, sittbänkar i brunlackerat trä, uppbyggda planteringar med sidor i granit eller polerat skiffer. Växtligheten består framförallt av vintergröna växter, men även av häckplanteringar i form av bersåer samt lövträd. En pergola i vitmålat trä finns, liksom träspaljéer kring flera av gårdens fläktuppbyggnader i kopparplåt. Trapporna som förbinder gårdens tre nivåer är utförd i granit med svarta stålräcken. Vid trapporna finns glasade lanterniner ned till anläggningens nedre våningar.

I portiken vid Torsgatan finns ett stort kapitälhuvud, ca. 1,5 m högt, i röd granit, med nationalromantisk detaljering. Det är återanvänt från ett 1910-talshus som tidigare fanns på platsen för Läkaren 8. På samma sätt har fasaderna mot Kammakargatan och Dalagatan återanvända detaljer från samma byggnad; ornamentala voluter ovan fönster, bottenstycket till ett burspråk, en dörromfattning. Av kvarterets äldre bebyggelse återstår idag endast en mindre del i form av två huskroppar vid hörnet Dalagatan och Tegnérgatan.

I bottenvåningen mot Torsgatan finns restaurang "Pierres matsal", som i huvudsak fungerar som personalmatsal. Arcona fastighetsutveckling och Arcona Lean Productions disponerar lokaler i Läkaren 9. Vid portikerna finns skyltar för SHB Liv, Handelsbanken Liv och Handelsbanken Finans, Svensk Mjölk, Svenska vårdförbundet och SPP.