Stäng fönster Stockholm kn, BJÖRNBÄRSBUSKEN 8 M.FL. LM-STADEN

Beskrivning
Nio smalhuskvarter med likartade smalhus i tre våningar uppförda mellan 1938-40. Området kallas LM-staden och uppfördes i anslutning till LM Ericssons fabrik. Husen är placerade i nordostlig-sydvästlig riktning i en strikt lamellhusplan. Huskropparna är inpassade i den något kuperade terrängen och omgärdas av sparad naturmark med berg i dagen, löv- och barrträd.
Smalhusen uppfördes ursprungligen som bostäder åt anställda vid telefonbolaget L.M. Ericsson och utgör en enhetlig miljö i stram funktionalistisk stil. Ett flertal av husen inrymmer, butiker, hantverkslokaler, eller garage i bottenvåningen eller i souterrängvåningen.
Kvarteren BJÖRNBÄRSBUSKEN 8, LÄRKTRÄDET 6, PLOMMONTRÄDET 1, 3, 4, SPALJETRÄDET 1, 3 ligger sydost om Cedergrensvägen och här finns 21 lamellhus. Husen längs LM Ericssonsväg inrymmer butikslokaler i bottenvåningarna. I kvarteret finns också en byggnad i två våningar som inrymde postkontor. Tillsammans med medborgarhuset i det angränsande kvarteret Vinrankan 2 utgör detta områdets lokala centrum. På en höjd mitt i kvarteret Spaljéträdet ligger ett daghem från mitten av 1940-talet. Kvarteret Plommonträdet förtätades i slutet av 1970-talet då ett äldreboende med personalbostad uppfördes.
Kvarteren FLÄDERN 1, SYRENBUSKEN 1, VILDAPELN 1 ligger i den norra delen av LM-staden och i kvarteren finns totalt 23 stycken likartade smalhus. Inom anläggningen finns ett senare tillkommet parkeringsdäck. Smalhusen är, trots mindre förändringar, bevarade till sin karaktär.