Stäng fönster Stockholm kn, TELEFONFABRIKEN 1 M.FL.

Beskrivning
Industri- och kontorsanläggning, uppförd av Telfonaktiebolaget L M Ericsson, från slutet av 1930-talet. Byggnadsbeståndet inom anläggningen har med tiden kommit att utvidgas med tillbyggnader och nybyggnader. Byggnaderna bevarar sin ursprungliga katraktär från respektive byggnadsepok.
Anläggningen ligger på huvudsakligen plan mark längst västerut i stadsdelen Midsommarkransen. Mot väst och nordväst vidtar en skogssluttning upp mot stadsdelen Hägerstensåsen. Mot nordost och ost fortsätter bostadsbebyggelsen i stadsdelen Midsommarkransen. Mot syd vidtar tunnelbanevallen och villakvarteren i stadsdelen Västberga. Den sydvästra delen av tomten upptas idag huvudsakligen för parkeringsändamål. Tidigare fanns här en idrottsanläggning med ett omklädnings- och gymnastikhus. Kvar av idrottsanläggningsepoken är två tennisbanor inhägnade av gunnebostängsel. Ytterligare exempel på objekt som har försvunnit från anläggningen är skärmtak för cyklar, en vattenbassäng, en garagelänga, två manskapsbaracker, en glödrumsbyggnad, en provisorisk kontorsbarack, tre förrådsbyggnader, några lastkajer och en bensinstation.
Utöver de med byggnadsnummer registrerade husen finns inom anläggningen dessutom mot väst en avfallsstation från 1993, ritad av Kjessler & Mannerstråle AB, med pulpettak och fasader av grå trapetskorrugerad plåt. Söder om tennisbanorna finns en vaktkur från 1973, ritad av Carl Dahl Steffensen, med fasader av grå laminatskivor. Längst i nordost finn ett skyddsrum från 1941 insprängt i berget, ritat av Ture Wennerholm.
Marken är omväxlande asfalterad och belagd med betongplattor. Framför husen och på sina ställen finns rabatter med buskar.