Stäng fönster Stockholm kn, PUTTEN 16

Beskrivning
Nordligaste delen av den rad av stora 1960-talskomplex som ligger mittemot Hötorgsskraporna på andra sidan Sveavägen. Anläggningen består av en tvåvåningsdel utmed Sveavägen med butiker och resebyråer. Ovanpå lågdelens tak finns en terrass som nås från Malmskillnadsgatan via en arkad en våning upp från Oxtorgsgatan. Från Oxtorgsgatan finns under Malmskillnadsgatan infarten till Malmfaret, ett underjordiskt infrastruktur- och varuförsörjningssystem med parkeringsutrymmen. Byggnadens högdelar är uppdelad med en central högre del längs Sveavägen och en flankerande något lägre oregelbundet formad byggnadskropp runt en underbyggd innergård med ljusbrunnar och längs Malmskillnadsgatan med den platsbildning som skapats längs gatan. Vid platsbildningen och från Sveavägen finns entréer till Hötorgets tunnelbanestation.

TERRASS: gallergrind vid Malmskillnadsgatan. Arkad kantad av skyltfönster och av räcke i fasadgraniten med rektangulära utsnitt mot Oxtorgsgatan. Vitmålat undertak med cylinderformade armaturer. Marken på terrassen belagd med avlånga granitplattor. På den öppna delen möblering med planteringstråg av betong med frilagd ballast. I trågen buskar och prydnadsträd samt armaturer i stål. Terrassens räcke utgörs av fasadgraniten. I den södra delen står tre flaggstolpar.

PLATSBILDNING: med kantsten av granit upphöjd yta med lövträd mellan Malmskillnadsgatan och parkeringsgata. Norr om parkeringsgatan skulptur i brons av Ernst Nordin föreställande en flicka. Marken belagd med betongplattor.

TUNNELBANEDELEN: Entré från Malmskillnadsgatan: mark belagd med betongplattor, skrapgaller innanför automatdörr. Skyltfönster på södra sidan, entré till sushirestaurang med plåtjalusi på norra. Väggarna beklädda med fasadgraniten, avtrappande tak över trappor målat i vitt. Två rulltrappor med blå fasader och en smal granittrappa med rostfria handledare. Sveavägsentrén: svarta och vita betongplattor i mönster på mark. Granitfasader, rostfria skyltfönsterpartier. Vitmålat betongtak. Två rulltrappor med rostfria fasader och en smal granittrpppa till nedre planet. Nedre planet har golv av beige och röd cementmosaik. Entré till SATS gym i rostfritt glasat parti och två caféer med skyltfönster och dörrar i rostfritt stål. På motsatt sida stängd offentlig toalett från 1960-talet med rostfri fasad.

Byggnaden genomgick vid inventeringstillfället i februari 2007 en omfattande ombyggnad. Stora delar av kontorslokalerna var tomma. I övrigt Café Europa och Sushirestaurang vid Malmskillnadsgatan, Hästens sängar samt STS-Solresor, Apollo och Resevaruhuset vid Sveavägen.