Stäng fönster Stockholm kn, LADUGÅRDSBRON 12 14 (DEL AV)

Beskrivning
Del av en större ny- och ombyggnad som ägde rum i kvarteret Ladugårdsbron i mitten av 1980-talet. Inventeringsobjektet omfattar ett nyuppfört gathus mot Blasieholmstorg och samma byggnads fasad mot den kontorsgalleria som tillskapades i kvarterets inre genom en överbyggnad med ett glastak.

Gallerian är en bank- och kontorsgalleria utan butiker men med ett café på den öppna golvytan och den ger en passage mellan Blasieholmstorg och Nybroviken. Golvet utgörs av orange klinker mellan ett rutnätsramverk av vit marmor. Mot gallerian vetter fasader från 1800-talet och öppna 1980-talsfasader samt ett trapphus. Flera av dessa byggnadskroppar ligger emellertid på andra fastigheter.

Den inventerade byggnaden är hopbyggd med portalen till Utrikesministerhotellets gård och har en fasad mot gården. På taket till delen mot Utrikesministerhotellet finns en takterrass. Utanför byggnadens torgfasad står en pump och marken är belagd med storgatsten.