Stäng fönster Stockholm kn, BLASIEHOLMEN 24 SAF-HUSET

Beskrivning
SAF:s kontorsbyggnad från 1970-talets andra hälft utgörs av en skulptural och oregelbunden byggnadsvolym med som mest 8 våningar. En underbyggd planterad innergård nås från Blasieholmsgatan genom passage över två gårdar i markplan som avskärmas av två gjutjärnsgrindar. Grindarna är av partyp och vertikalt artikulerade med klotformade avslutningar uppåt. Grinden vid gatan ingår i ett gjutjärnsstaket som står på en låg bas klädd med granitskivor. Staketet är svartmålat och har spjutspetsformade spetsar och rytmiseras av runda poster krönta av klot. På den yttre gården finns upphöjda planteringslådor klädda med granitskivor. I en av dem står ett prydnadslövträd, i den närmast fasad finns en bronsskulptur av Liss Eriksson föreställande en sittande kvinna.

Gårdarna har markbeläggning av mönsterlagda betongplattor med frilagd ballast, antingen vit eller svart. På den inre gården finns en fritrappa av granit och en ståltrappa med naturanodiserat pinnaluminiumräcke leder upp till den underbyggda och planterade gården.

Byggnadens mittparti kragar ut över Blasieholmsgatans trottoar med en arkad.

Vid inventeringstillfället i februari 2007 pågick en omfattande ombyggnad i fastigheten.