Stäng fönster Stockholm kn, KLOCKAN 10

Beskrivning
Kontorshus för flera LO-förbund, uppfört 1978-80 mellan Vasagatan, Norra Bantorget och Östra Järnvägsgatan. Komplexet tar upp halva kvarteret Klockan och är hopbyggt med Wasa-teaterns envåningsdel. I bottenvåningens lokaler mot Vasagatan fanns vid inventeringstillfället i januari 2007 en kinarestaurang, systembolag med försäljning över disk och Swedbank. I lokal mot Olof Palmes gata inrymdes en sushirestaurang. Infart till garage i källarvåningen och till interna lastutrymmen finns från Östra Järnvägsgatan.

Flera LO-förbund håller ännu till i byggnaden tillsammans med företag som bland andra Adecco, Jönsson & Lepp och SIFU samt Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme.

Anläggningen består av tre sammanlänkade kontorshus runt två gårdar, L- och O-gården. Gårdarna skall i utformning och materialval symbolisera fackföreningsrörelsen "styrka att vara många" och harmoniera med byggnadens arkitektur. Detta enligt informationstavla vid gårdarna.

L-gården, den västra, har två pyramider gjorda av kraftledningsstolpar i trä från Ludvika respektive sten från Brunkebergsåsen. Liksom O-gården är den terrasserad med sandsten, har trappa som tar upp nivåskillnaden och markytor belagda med gatsten samt planteringar med prydnadslövträd.

O-gården har ett vattenspel i den övre nivån, en o-formad formation av natursten samt en pyramid av diabas med vattenspel i terraseringsmuren.