Stäng fönster Kungsbacka kn, ONSALA 1:19 ONSALA KYRKA

Beskrivning
Onsala kyrka och kyrkogård ligger på ås och omges av lövskog omväxlande med åkrar och hagmarker. Utanför den norra kyrkogårdsmuren löper Onsalavägen till Kungsbacka. Relativt nära ligger Onsala kyrkby, uppförd 1984. Där finns livsmedelbutik, post, butiker, ålderdomshem, vårdcentral, skola och bibliotek.

En tidvis livligt trafikerad trevägskorsning med bensinstation ligger alldeles intill infarten till kyrkan och församlingshemmet. Bakom bostadsbebyggelsen strax norr om kyrkan och Onsalavägen höjer sig den s k Klockhögen, en lummig skogsdunge med flera fornlämningar.

Närmast, väster om kyrkan, finns en stor asfalterad parkeringsplats Utanför huvudingången till kyrkan växer en hög ädelgran. Väster om parkeringen ligger en hitflyttad ryggåsstuga samt en av de gamla kyrkstallarna, vilka idag används som vagnsmuseum.

Österut ligger åkermark, hagar och lövskog och från vägarna och gångstråken från kyrkogården mot fjorden, skymtar prästgården och klockaregården. Kungsbackafjorden ligger några hundra meter öster om kyrkan.

Inom kyrkogårdsområdet ligger kyrkan, Schaleska gravkoret och kyrkogårdsexpeditionen.

I närmiljön närmast utanför anläggningen, söder om kyrkan ligger FÖRSAMLINGSHEMMET från 1972. Byggnaden är uppförd i ett plan med källare och har en stående, täckmålad, panel i röd kulör. Byggnaden har tillbyggts 1982 och 1992. Vid den senaste tillbyggnaden tillkom en kaféavdelning i vinkel mot norr och en kontorsdel mot söder. Anläggningen rymmer kontorsrum, samlingssalar och barn- och ungdomslokaler.

KYRKOGÅRDSEXPEDITIONEN, med vaktmästeri, begravningskapell m.m., ligger ett par hundra meter nordost om kyrkan. Byggnaden uppfördes i samband med en kyrkogårdsutvidgning. Tidigare var expeditionen inrymd i ett annex till prästgården, SO om kyrkan. Byggnaden har vitkalkade fasader och ett tegelbelagt sadeltak. Begravningskapellets entré markeras av ett utskjutande skärmtak mot norr. Området närmast expeditionen används främst för upplag av jord och singel m.m.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården gringärdas av en ca en meter hög och en meter bred stenmur och har sammanlagt åtta ingångar, varav två av provisorisk karaktär. Tre kyrkogårdsportaler/stenposter, med avfasade överstycken, svartmålade med svart kors och pargrindar, leder till den äldre kyrkogården och härrör sannolikt från 1836. Innanför stenmuren växer en trädrad av almar, troligen från 1800-talets slut, och oxel. En senare tillkommen stengärdesgård i söder är bevuxen med blandbuskage. Gångarna är belagda med grus, asfalt (år 1995) och i nyaste delen partiellt även av gatsten. Kyrkogården ger ett öppet intryck med gräsbevuxna kvarter och ett fåtal högre buskar och träd.

Sydost om kyrkan står det SCHALESKA GRAVKORET, uppfört på uppdrag av Mariana Schale 1776 och upplåtet till Onsala församling 1846. Gravkoret har ett tegelbelagt tälttak med ett träkors i toppen och vita spritputsade och kalkavfärgade fasader. En rakt avslutad, smidesbeslagen enkeldörr i segmentformad nisch mot väster, samt tre små, spröjsade, rakt avslutade fönsterbågar täckmålade i röd kulör, mot N, S, och Ö. Gravkoret rymmer fjorton kistor med mumifierade kvarlevor av släkten Schale. Interiört har det övre planet vitkalkade väggar och ett vitlimmat tak med en dekormålad taklist. Fönsternischen mot öster är bemålat med ett dekorativt mönster i ockrakulörer. Trägolvet är belagt med en linoleummatta. Interiöruppgifterna är hämtade ur "Kulturhistorisk inventering av Onsala kyrkogård" s 23. Gravkapellet brukades som bårhus från 1940-talet fram till 1982, då bårhuset flyttades in i den nyuppförda byggnaden för kyrkogårdsexpedition.

Kyrkogården utvidgades mot öster 1922 och den befintliga östra muren flyttades till den nya östra gränsen. 1982 vidgades kyrkogårdsområdet ytterligare mot öster med platser för urnsättning och askgrav m.m. Minneslund tillkom 1987 efter förslag av Lennart Lundquist Landskapsarkitektkontor AB, Uppsala.

Bland gravvårdarna kan nämnas att kyrkans män, främst ligger begravda invid kyrkans sydfasad, mellan vapenhusen. Inom de äldre kyrkogårdskvarteren 4,5 och 6 ligger en rad släkten av betydelse för Onsalas lokalhistoria. Angående gravvårdarnas utformning och placering, samt vegetation och gravvårdsplacering samt inte minst bevarande förslag - se vidare i rapporten "Kulturhistorisk inventering av Onsala kyrkogård. Förslag till bevarandeplan. Landsantikvarien, Hallands länsmuseer. 1996".