Stäng fönster Härjedalen kn, ÄLVROS KYRKBY 6:18 ÄLVROS GAMLA KYRKA

Beskrivning
Närmast omges kyrkan av en rödfärgad bogårdsmur. Marken innanför murarna och omkring kyrkan täcks av en heltäckande gräsyta med stensatt gång fram till kyrkoporten från stegporten i öster. I sydost ligger klockstapeln som en del av bogårdsmurens sydöstra hörn. Utanför muren ligger i öster sockenstugan och i norr en grusad parkering. Ca 1900 fanns fortfarande en äldre bogårdsmur tillsammans med ett trästaket, men efter 1907 finns endast staketet bevarat. I samband med kyrkans restaurering 1929-1930 byggdes en ny bogårdsmur upp samt en steglucka, samtliga utfördes ”i en gammal stil”. 2004 fick bogårdsmuren ett nytt tak. 1986-87 tjärades bogårdsmurens tak liksom kyrktaket och klockstapeln.

Klockstapeln har en åttkantig plan och byggdes i resvirke under åren 1795 - 1796 av Pehr Påhlsson från Stugun efter ritning av fadern Påhl Persson. Den ersatte en tidigare klockstapel vilken omnämns i äldre räkenskaper.. Det nedre partiet av stapeln är inbyggd med ett koniskt tak. En trappa leder upp till klockdäcket. Klockdäcket ramas in av ett räcke av svarvade balusterdockor i två avdelningar vilka går ända upp till kupolens början. Klockstapeln avslutas med en spånklädd kupol och spira vilken kröns av en vindflöjel i form av en tupp. Klockstapeln har gröna balusterdockor, och gröna ljudluckor med vita omfattningar. Enligt arkivuppgifter restaurerades klockstapeln 1930 och målades om med rödfärg och oljefärg. Årtalet 1930 finns målat 1985 restaurerades klockstapeln senast.