Stäng fönster Svedala kn, HYBY 30:6 HYBY KYRKA

Beskrivning
Hyby nya kyrka och kyrkogård ligger på en höjd, väl synlig i det öppna odlingslandskapet. Väster om kyrkan leder landsvägen, väg 108, mellan Klågerup och Svedala. Området är ett utpräglat godslandskap med stora åkerfält, parkomgivna gårdsmiljöer och alléer. Öster om kyrkan finns en samlad bebyggelse med socknens medeltidskyrka, idag kvarstår endast korpartiet, ett gravkapell prästgården, sockenstugan, några bostadshus samt Hyby gård. Merparten av husen är från senare delen av 1800-talet och uppförda i rött tegel. Höga lövträd omger bebyggelsen. Det finns kyrkogård även runt gamla kyrkan och söder om byvägen. Utmed vägens södra sida löper en hög gråstensmur från 1850-talet och som tidigare inramade en större trädgårdsodling. Kyrkogården utbreder sig på alla sidor om kyrkan. Kyrkogården är till största del bevuxen med gräs och har grusgångar. Utmed gränserna växer bokhäckar och en trädkrans. Ingångar finns i söder och öster. De två mot söder markeras av svartmålade smidesgrindar och gjutjärnstolpar. Omedelbart öster om kyrkogården finns ett modernt gravkapell från 1972. Ritningarna är upprättade av Erik Månsson Kenneth Neil Arkitektbyrå AB, Malmö. Det har mörkröd tegelfasad, souterrängvåning och sadeltak med mörkbrunt tegel.