Stäng fönster Göteborg kn, KYRKBYN 732:54 LUNDBY NYA KYRKA

Beskrivning
Lundby nya kyrkogård ligger i Sannegården på Hisingen inte långt från Kyrkbyn och den gamla medeltida kyrkan. Kyrkogården anlades i samband med att man byggde en ny kyrka på 1880-talet, den kyrkan totalförstördes i en brand 1993. Kyrkomiljön omges i öster och söder av flerfamiljshus samt i norr och väster av villabebyggelse.

1996 stod Lundby nya kyrka färdig på samma plats som den nedbrunna kyrkan, på kyrkogårdens högsta punkt. Runt hela kyrkogården löper en kraftig meter hög mur bestående av stora oregelbundet huggna stenblocken i granit. Som täcks av cement på den svagt rundade översidan.

Mot Lundbygatan i öster ligger kyrkogårdens huvudentré. Muren är indragen i en halvcirkel med öppningar i mitten. De fyrkantiga grindstolparna är putsade med grå cementputs. Grindstolparna är asymmetriskt placerade vilket ger två öppningar, en större för fordon och en mindre för gående. Den större stängs med en dubbelgrind och den mindre med en enkelgrind båda av svartmålat gjutjärn. Utmed den östra muren växer alm, robinia och lind tillsammans med en idegranhäck.

Kyrkogården har två skilda delar som båda representerar sin tid. Båda har en tydlig axialitet. Hela gångsystemet är asfalterat. Den ena delen som är anlagd på 1880-talet har en organisk form med oregelbundna fält som omges av slingrande gångar. Den andra delen som upptar kyrkogårdens västra halva är anlagd på 1930-talet med strikta geometriska former.

I kyrkogårdens nordöstra hörn utmed den norra muren ligger Kyrkogårdsförvaltningens personalbyggnad, förråd och materialgård. I kyrkogårdens sydöstra hörn ligger kyrkan