Stäng fönster Lund kn, GÖDELÖV 25:1 GÖDELÖVS KYRKA

Beskrivning
Gödelövs kyrka omges av en kyrkogård i samtliga väderstreck. Den äldsta delen är närmast kyrkan och slutar ungefär vid en bred grusgång mellan den östra entrégrinden och en ekonomibyggnad i väst. Den äldre delen karaktäriseras av rätvinkliga gravkvarter och låga buxbomshäckar. Ett mindre antal högre häckar omgärdar familjen Gyllenkroks gravar som är placerade strax norr om kyrkan. Samtliga gångar är grusade. I början på 1930-talet utvidgades kyrkogården kraftigt norrut. Denna del har en mer arkitektonisk framtoning med högre häckar som markerar huvudaxlarna. Hela kyrkogården omges av en trädkrans av lind.

Byggnader på kyrkogården
Nordväst om kyrkan står en ekonomibyggnad, vilken uppfördes 1911 i samma stil som kyrkan. Byggnaden innehöll tidigare socknens brandspruta, ett utedass samt förvaringsutrymmen för kol och ved. Idag är den modernt inredd och används som förråd för verktyg och maskiner till skötseln av kyrkogården.

Se även beskrivning av Gödelövs kyrkomiljö under Miljöer.

Underhållsplan för Gödelövs kyrka i Genarps församling (2010-03-15), Ponnert arkitekter AB, Lund