Stäng fönster Lund kn, BONDERUP 13:1 BONDERUPS KYRKA

Beskrivning
Bonderups kyrka och kyrkogård är placerad på en ås med milsvid utsikt över det kuperade slättlandskapet i söder. Den gamla kyrkogården breder främst ut sig norr om kyrkan och är relativt liten. Längs dess södra och västra sida finns grusvägar som går till prästgården från 1878 sydost om kyrkan samt till en gård ett stycke söderut. Sydväst om den gamla kyrkogården finns ett bårhus och den nya kyrkogården som anlades i slutet av 1800-talet. Framför kyrkogårdens norra sida i anslutning till landsvägen finns en mindre grusad parkeringsplats.

En karta från 1760 visar att kyrkogården då var något mindre än dagens. På den norra delen som idag utgörs av parkeringsplatsen låg ett litet hus. Kyrkogården omgärdades vid denna tid av en mur som dels var avtäckt med tegel, dels av huggen sten. I sin beskrivning från 1828 skriver Åkerman att kyrkogården var prydd med almar och askar. Det fanns endast ett fåtal gravstenar och ett antal svarta träramar över gravarna försedda med en tavla vid östra sidan, där den avlidnes namn stod skrivet.

Den gamla kyrkogården omgärdas idag av en ligusterhäck och en trädrad av hamlade lindar åt norr och väster. Gångsystemet är utlagt med singelbeströdda gångar efter rutnätsmönster och kvarteren är indelade med låga buxbomshäckar. Även merparten av gravarna är belagda med singel och några är försedda med järnstaket och granitstolpar samt järnkedjor. Det finns två järngrindar som leder in till kyrkogården, en i norr och en i väster. Grindarna som vetter åt parkeringsplatsen bär årtalet 1858 samt kung Oscar II:s namn. Den nya kyrkogården som anlades på 1890-talet har grusade gångar i nord-sydlig riktning och omgärdas av en trädkrans av hamlade lindar.

Byggnader på kyrkogården
På vägen mellan kyrkogårdarna finns ett bårhus med WC på baksidan. Byggnaden som uppfördes kring 1900-talets mitt har vitputsade murar som vilar på en naturstenssockel och är avtäckt med enkupigt tegel.

Se även beskrivning av Bonderups kyrkomiljö under Miljöer.

Källor och litteratur
Underhållsplan för Bonderups kyrka i Dalby församling (2010-07-15), Wikerstål Arkitekter AB, Helsingborg.
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008.
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad 2012.
Lunds stift i ord och bild, Stockholm 1947.
Ranby, C: Skånes kyrkor – en kulturhistorisk resa genom 1000 år, Historiska Media, Riga 2014.
Rasmusson, A: Bonderups kyrka – ombyggnation, tillbyggnation och rasering av en romansk stenkyrka, C-uppsats i Historisk arkeologi, ht 2007.
Åkerman, J (1828) Försök till Beskrifning öfwer Hellestads Pastorat, Rådet i S:t Nicolai Gille, Lund 1981.

Historiska kartor:
Fornsök: