Stäng fönster Trollhättan kn, MALÖGA 8:1 OLIDESTATIONEN

Beskrivning
Byggnadsminnet Olidestationen omfattar kraftstationen nere vid Olidehålan och de två intagsbyggnaderna ovanför denna. På samma nivå som intagsbyggnaderna står ett stycke sydväst om dessa en bockkran, denna ingår i byggnadsminnet och användes för att hissa upp och ner maskinutrustning som turbiner, generatorer etc. mellan kraftstationen och Vattenfalls verkstadsområde ovanför(NOHABS gamla verkstadsområde), där spårväg gick ända ut på bockkranen. Till byggnadsminnet hör också vattenintagskanalerna till kraftstationen. Dessa löper mellan trafikkanalen i öster och Hojumstationens vattenintag i väster. Intagskanalen börjar vid Malgöbron och delar sig nedströms denna i två som löper på var sida om Trollhättans kyrka. Den västra fortsätter i dagen ned till bassängen framför de två intagsbyggnaderna, den östra går sista biten under jord.

Förutom de byggnadsskyddade delarna av anläggningarna finns i området ett flertal byggnader och anläggningsdetaljer värda att nämnas. Ett stycke uppströms intagsbyggnaderna ligger på intagskanalens västra sida Vattenfalls gamla kontors och ställverksbyggnad varifrån Olidestationen och ett flertal andra kraftstationer kontrollerades. Väster om ställverksbyggnaden ligger "Insikten" Olideområdets besökscentrum med utställning om de olika kraftstationerna. I området norr om insikten låg tidigare Hotellet "Utsikten". Området framför intagsbyggnaderna karakteriseras av intagsbassängen och två nedsprängda slukhål i berget, dessa fungerar som bräddavlopp som mynnar i Olidehålan. Öster- och söder om intagsbyggnaderna ligger verkstadsföretaget Nydqvist & Holms (NOHAB) ursprungliga verkstadsområde. Under 1896 började emellertid företaget en överflyttning till det nuvarande området varefter NOHAB-fastigheterna förvärvades av Vattenfall som använt delar av gamla NOHAB:s byggnadsbestånd till verkstäder. Det nya verkstadsområdet har fått en ny användning som lokaler för film i Väst och Innovatum teknikpark och utvecklingscenter. En kabinbana transporterar besökare mellan Innovatum-området och Olidestationen.

Intill Olidevägen strax nedanför Olidestationen ligger den provisoriska kraftstationen från 1907- 1908. Den såldes så småningom till NOHAB som använt den som kraftstation och turbinprovningslaboratorium. Öster om Olideanläggningens intagskanaler ligger den senare Hojum-stationen strax NV om Trollhättans kyrka. På Västergärdet något söder om Olidestationen ligger de personal- och chefsbostäder som uppfördes under de första och tredje utbyggnadsetapperna, Västegärdet är byggnadsminne sedan 1994.