Stäng fönster Stockholm kn, EKENSBERG 2 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadshusområde från sent 1970-tal i strandnära läge i Ekensberg. Tillsammans med samtida skola och daghem ligger 17 flerbostadshus i fyra till sex våningar, flera med souterrängplan, och en panncentral tätt grupperade i både flack och kuperad terräng. Gröndalsvägen delar området i två hälfter och kantas i området av en poppelallé. I kvarterens utkanter finns små parkeringsytor och i området finns även två stora parkeringsgarage med infart från Gröndalsvägen i kvarteret Stapelbädden. Parkeringsgarage och även andra lokaler medför att flera gårdar är upphöjda och murkantade.
Gårdsytorna präglas av strikt ordnade ytor med markbeläggning, häckar och prydnadsbuskage. Lekplatser finns på några gårdar och pergolor vid vissa entréer. Växtsorterna är varierade, bl a oxel, tallbuskar, syrén, schersmin och vinbär.

Mellan gårdarna finns trappor med granitsteg, gula stålräcken och terrassmurar - särskilt i de östra mer kuperade delarna. Här finns även två luftvärnsvärn, numera använda som grill- och sittplatser.

Runt bostadsområdet leder en strandpromenad, i norr av kajkaraktär.

Byggnaderna är enhetligt gestaltade men med variation i kulörer på balkonger. Detta gällde ursprungligen även fönstren men efter ett byte är alla fönstren vita och med beklädnad av aluminium. Många balkonger har glasats in.