Stäng fönster Mark kn, ÖRBY 1:24 ÖRBY KYRKA

Beskrivning
Runt om kyrkan finns en äldre kyrkogård med kontinuitet sedan medeltiden. Ett stycke åt sydöst finns ytterligare en kyrkogård, anlagd 1875 och utvidgad i omgångar 1916, 1934 och 1944. De senare utvidgningarna utfördes efter ritningar av arkitekten Allan Berglund. På denna kyrkogård finns ett kapell från början av 1930-talet efter ritningar av arkitekten Axel Forssén. Ungefär två kilometer nordöst om kyrkan finns en skogskyrkogård från 1990-talet, kallad Furets begravningsplats.

Kyrkogården som omger kyrkan inhägnas av en kallmurad gråstensmur, stödmurar i öster, söder och väster, som kantas av en äldre trädkrans av högväxta träd med stora kronor. Ingångar i muren med smidesgrindar finns i söder, väster och norr. Grindarna flankeras av kraftiga runda murade vitputsade grindstolpar. Stolparna i söder är koniska upptill och platta krönta med stenskivor och klot i väster och norr. I norr saknas numera grindarna.

Kyrkogården är kuperad och gräsbevuxen och genomkorsas av smala grusade gångar och sammanbindande stentrappor. En låg terrassmur i söder samt ännu en runt koret utgör stöd för markområdet närmast kyrkan. Runt om kyrkobyggnaden samt från ingången i söder löper breda asfalterade gångar. På kyrkogården växer många äldre höga träd som är mycket karaktärsskapande.

På kyrkogården finns gravstenar från alla århundraden sedan 1500-talet fram till våra dagar. Gravhällar från 1600-talet står resta invid koret i sydöst.