Stäng fönster Åmål kn, GUSTAVSBERG 3:2 TYDJE KAPELL

Beskrivning
Tydje kyrkplats är belägen ca två km söder om Tösse nya kyrka i samma öppna odlingslandskap. Kyrkplatsen ligger på en sandås i anslutning till en samlad, byliknande gårdsbebyggelse med gårdarna Tydje Stom och Tydjebyn väster om kyrkplatsen. Det finns uppgifter om åtminstone tre träkyrkor i Tydje. En skall ha blivit nedbränd av danskar och norrmän på 1600-talet, varefter en ny kyrka byggdes upp vilken i sin tur ersattes av en ny 1754 som sedan revs 1848.

Anläggningen består idag av kyrkogården, ett gravkapell från 1955 och en klockstapel från 1951.

Kyrkogården är relativt liten till ytan och har en kvadratisk form, belägen i en sluttning mot öster. Runt kyrkogården löper en kallmur och vid entrén mot söder finns en dekorativt utformad grind av svart smidesjärn med stolpar av natursten. På kyrkogårdens västra sida finns gravkapellet och klockstapeln och till dessa leder en grusad gång från entrén. Marken domineras av öppna gräsytor med spridda gravar. Några av dessa är grusade. Öster om klockstapeln finns en rad med smidda gravkors.