Stäng fönster Göteborg kn, ANGERED 114:1 GUNNAREDS KYRKA

Beskrivning
Gunnareds kyrka ligger vid Angered centrum i nordöstra Göteborg. Kyrkan invigdes den 12 oktober 1997 och har fått namnet Den gode herdens kyrka. Arkitekt är Sven Magnus Sjögren. Angered är en av de stadsdelar som byggdes under miljonprogrammets dagar. Bebyggelsen består nästan uteslutande av höga flerfamiljshus. I nära anslutning till kyrkotomten ligger Gunnareds begravningsplats utformad av landskapsarkitekt Åke Andersson, Borås. Begravningsplatsen invigdes i juni 2003.

Kyrktomten utgörs av en kuperad naturtomt med blandskog. I söder sluttar en anlagd gräsmatta ner mot infarts vägen, här är några buskar och träd planterade. Norr om byggnaden breder naturtomten ut sig och berget går i dagen på flera ställen. Här finns också en lekplats iordningställd.

En lång och flack trappa leder upp till en grusad plats som bildas mellan kyrkobyggnaden och kontorsbyggnaden som också inrymmer förskola. Platsen omgärdas av pelare i tre väderstreck, i söder avslutas platsen med en rundad terrassering men är öppen för en vid utsikt.

Kyrkobyggnaden innehåller kyrkorum, församlingshem, kontor och förskola. Kyrkan är uppförd med stor omsorg om detaljer och hög kvalitet på materialen. Byggnaden bär ett flertal klassicistiska element som pelarrader, absid och tandsnitt. Fasaderna är av blekgul puts och gult tegel och taken är klädda med falsad galvaniserad plåt. För att ge kyrkorummet och koret med absid en traditionell placering mot öster ligger kyrkorummet vridet i byggnaden som i övrigt har en nordost - sydvästlig orientering. Fasaderna mot förplatsen i väster och norr har indragen undervåning, övervåningen bärs av en pelarrad, tillsammans med kyrkobyggnaden i öster bildas här en pelargång runt platsen.