Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 17:12 FURUÅSENS KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
ANLÄGGNINGEN ligger utefter Ängkärrsvägen i Fiskebäck i västra Göteborg. Tomten avgränsas med buskar och marken närmast kyrkan är plattlagd.

KYRKAN är en så kallad vandringskyrka ritad av Torsten Hansson H.P.S. Planering AB. Göteborg. Den flyttades till platsen 1972 från Brunnsbo i Backa församling. och blev en distriktskyrka innom Älvsborgsförsamling. Till sin typ är kyrkan en basilika. Den är östvästligt orienterad med koret i väster. Kyrkan är sammanbyggd med församlingshemmet genom en förbindelsegång och mellan byggnaderna bildas en liten skyddad gård.

Mittskeppet har ett brant sadeltak med ett liggande fönsterband i mötet mellan tak och vägg. Korgaveln är sluten och markeras med ett kors i metall. Östra gaveln över entrén är glasad. Sidoskeppen sträcker sig upp till mittskeppets fönsterband och har nästan plana icke synliga tak. Fasaderna är klädda med stående gul trä panel. Entrédörren skyddas av ett litet skärmtak.

FÖRSAMLINGSHEMMET som är uppfört i en våning utan synligt tak (flackt plåttäckt sadeltak) är sammanbyggt med kyrkan. Fasaderna är klädda med omväxlande stående och liggande trä panel och är försedda med vita smala enluftsfönster av rektangulär stående form, varav flertalet samlats till mindre grupper. Den indragna entrén är placerade i det sammanlänkande partiet i öster och är kyrkans huvudentré.

KLOCKSTAPELN ritad av byggnadsingenjör Leif Sördal, är utformad med fyra limträbalkar som bär upp ett klockhus inklätt i ett spjälverk. Klockstapeln står på en betongplatta. Stommen och inklädnaden är av limträ (tryckimpregnerad furu). Taket är av trapetsprofilerad aluminiumplåt.

Kyrkklockan är deponerad av Sjöfartsverket och har tillhört Svinbådans fyrskepp. Den är tillverkad av Bergholtz Klockgjuteri AB, Sigtuna.