Stäng fönster Ulricehamn kn, GÄLLSTAD 1:152 GÄLLSTADS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är belägen på den nordvästra delen av den äldre kyrkogården. Kyrkogården är inhägnad av en kallmur, som i väster fungerar som stödmur. Öppningar med smidesgrindar tillverkade år 1883 flankerade med enkla stenstolpar finns i norr och söder. I den västra muren i höjd med kyrkans huvudingång finns grindar i järnsmide med årtalet 1838. Vitputsade stenstolpar flankerar denna grind. En trädkrans löper runtom kyrkogårdsmuren.

Kyrkogården är gräsbevuxen och gångsystemen är omväxlande grusade och belagda med stenplattor. Asfalterad gång från sydportalen till grindpartiet i söder. Häckplanteringar indelar gravkvarteren på kyrkogårdens östra del. Vissa större gravvårdar med grusfyllning och smidesstaket.

Begravningsplatsen har under 1800- och det tidiga 1900-talet utvidgats åt norr och söder. Kyrkogården fylldes ut 1926 så att markytan blev jämn. En kyrkogårdsutvidgning åt öster skedde i mitten av 1950-talet. En urnlund anlades 2000 utmed kyrkogårdsmuren i öster och 2001 togs en minneslund i bruk.

Bårhus och vaktmästarkontor finns i en souterrängbyggnad i anslutning till den norra kyrkogårdsmuren. Källarvåningens gjutna fasader är gråmålade, i övrigt är byggnaden brädfodrad med vitmålad locklistpanel. Valmat sadeltak med betongpannor.