Stäng fönster Stockholm kn, IMRÖRET 5 INGÅR I HÖGDALENS CENTRUM

Beskrivning
Stadsdelen Högdalen från andra hälften av 1950-talet planerades som en ABC-stad i mindre skala med en centrumanläggning som skulle erbjuda service och handel till de närliggande stadsdelarna. Den ökade bilismen påverkade planeringen av centrum och stora parkeringsytor förlades både norr och söder om centrum. Parkeringsplatsen i norr är den största och har namnet Ragnstaplan.
Centrumanläggningen är belägen mitt i stadsdelen på ömse sidor om tunnelbanan, som under centrum leds genom en tunnel. Tunnelbanehallen är belägen mitt i anläggningen vid affärsgatan och en bussterminal. Centrum markeras i öster av ett punkthus i 11 våningar, i kvarteret Perspektivet 3 och av ett skivhus i 13 våningar, sydost om tunnelbanehallen, i kvarteret Imröret 6.
Den bilfria affärsgatan Högdalsgången löper genom centrumanläggningen från öster till väster och kantas av låga affärsbyggnader, tunnelbanehallen samt en frikyrka. Vid kvarteret Imröret 7 vidgar sig gången till ett öppet torg med en skulptur. I öster mynnar Högdalsgången ut i Högdalsplan, en långsmal torgbildning som inramas av Högdalens kyrka samt den före detta Högdalens skola, idag Stadsdelsförvaltning och teater. Högdalsplan har ursprunglig markbeläggning av smågatsten i svart och vitt lagda i cirkulära mönster. Längs torgets västra sida står träd i en rad och torgets mitt pryds av en organiskt formad fontän. Mot Önskehemsgatan i söder invid kyrkan finns en intim platsbildning med tätt placerade träd. Från centrums bilfria ytorna löper gångstråk ut mot stadsdelens alla bostadsområden.
Centrumanläggningen genomgick en omvandling och upprustning i början av 1990-talet då delar av Högdalsgången täcktes över med ett pelarburet glastak och affärshusens fasader fick enhetlig fasadbeklädnad av polerad Älvdals kvartsit och aluminiumplåt.