Stäng fönster Sollefteå kn, HELGUM 2:13 HELGUMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten inramad av en låg bogårdsmur i natursten. På denna står ett äldre tjärat pinnstaket med pilformiga spetsar. Segmenten hålls samman av fyrkantiga hörnstolpar på tvärstöd, krönta av lökformiga knoppar. Strax utanför tomten i nordväst, alldeles intill västra entrén, finns en kistförvaring från 1939-40 med gräsbevuxen yta över.

Murade och slätputsade stigportar i väster och söder, båda paren uppförda 1933, kopior av de äldre, röd granitsockel, krönlistprofilering, tälttaksformiga avslut med täckplåt i falsad koppar. Krön med förgyllda kulor. Mellan stolparna sitter smidesgrindar och ett fast överstycke i väster med Oscar I:s förgyllda initialer och årtalet 1855.

Tomten sluttar starkt mot vattnet i norr. Den är utvidgad i etapper, bl.a. 1935, mot norr och nordväst med separat gravplats, väg mellan ytorna ned till vattnet. Utvidgningen avgränsas med tät häck, dock staket i nordöstra delen. Även mot öster finns en häck.

Ytorna gräsbevuxna, interfolierade av grusgångar och tydliga gravkvarter. Då kyrkobyggnaden ligger längst i söder på tomten finns de flesta gravarna mot norr. Några kvarter avgränsas med ölandstok. En kraftig rönn i sydväst, annars rader av uppvuxna björkar utmed grusgångarna. Svartmålade belysningsstolpar i stål, opaka glober. Minneslund i norr nere vid vattnet.

Från väster en grusgång med tre skifferstråk mot entrén. På ömsesidor rosenbuskar.