Stäng fönster Lysekil kn, RÖD 1:11 RÖDS KAPELL

Beskrivning
RÖDS KAPELL är beläget på Skaftölandet invid väg 161 i höjd med avfarten mot Stockevik. Omedelbart norr om kapellet finns en brant sluttning, vilket åt det här hållet skapar en markant höjdskillnad mellan det högre liggande kapellet och BEGRAVNINGSPLATSEN, anlagd på 1930-talet och belägen nordväst om kapellet. Begravningsplatsen är rektangulär till sin form och på tre sidor avgränsad av stenmurar samt ganska stora almar. På grund av följdskador efter beskärning kommer mer än hälften av dessa träd att avverkas under år 2006. Åt öster utgörs avgränsningen av en låg tujahäck. Begravningsplatsen är till sin disposition symmetrisk. Huvudingången finns mitt på den västra kortsidan och utgörs av en dubbelgrind i svartlackerat smidesjärn. En gång leder därifrån rakt fram till KLOCKSTAPELN, placerad mitt för entrén men i östra änden av begravningsplatsen. Klockstapeln har snedställda ben av osågade, tjärade stockar och en klocka i ett klockhus med tak som i vinkel och beläggning imiterar kapellets tak. Sidoväggarna är utförda i rödmålad lockpanel som i nederdelen övergår till en delvis öppen spjälkonstruktion.

Begravningsplatsens kvarter avgränsas av asfaltbelagda gångar. Gravstenarna är mestadels ganska enkla. Omkring hälften av gravarna är försedda med ram. Häckar saknas helt. Begravningsplatsen har i samband med kapellets anläggande 1967 utökats åt norr och söder. I dessa delar fungerar klippta häckar som avgränsare mellan raderna av gravstenar. Utvidgningen åt öster är lägre belägen än den ursprungliga begravningsplatsen och en trappa förbinder de två delarna. På den östra delen finns även en minneslund.

En bilväg löper på utsidan av stenmuren på begravningsplatsens södra sida, och här finns även en mindre parkeringsplats. Bilvägen passerar en vändslinga från vilken en gångväg leder upp till kapellets huvudentré och leder fram till GARAGET nordost om kapellet. Garaget har sadeltak och fasader klädda med rödmålad lockpanel. På den högre marknivån sydost om kapellet finns en större byggnad innehållande PERSONALRUM, VERKSTAD, TVÄTTHALL samt BÅRHUS. Byggnaden har fasader klädda med rödmålad locklistpanel. Dörrarna är grönmålade, här finns också ett par större vikportar i aluminium. Taket är ett tegeltäckt sadeltak. Framför byggnaden finns en parkeringsplats.