Stäng fönster Norrtälje kn, FASTERNA PRÄSTGÅRD 1:5 RÅNÄS KAPELL

Beskrivning
Kyrkogården användes för begravningar in på 1820-talet, eventuellt längre, och sattes sedan åter i stånd på 1850-talet. I samband med detta byggdes nuvarande klockstapel. Att nya begravningar skedde på kyrkogården trots att socknens begravningsplats nu var vid Fasterna kyrka berodde på att anhöriga även i fortsättningen önska de bli begravd i sina familjegravar. Den gamla klockstapeln och stora delar av kyrkomuren revs i slutet av 1820-talet. Kyrkogården omgärdas i söder och väster av trästaket, mot öster av en lövhäck och är i norr öppen mot församlingshemmet. En krans av lövträd, sannolikt planterade i samband med att kapellet byggdes, omgärdar kapellet och kyrkogården. I sydöst finns en del av den gamla kyrkomuren bevarad.

På kyrkogården finns gravvårdar från sent 1800-tal och i norr några grusgravar, övervägande är dock gräsgravar från de senaste årtiondena.

Öppen klockstapel med en klocka byggd av svartlaserat fyrskuret timmer. Taket har dubbla svängda fall och är täckt med kopparplåt. Klockstapeln står på en kulle söder om kyrkan, kullen har antagligen utgjort en del av Fasta kyrkas grund. Klockstapeln är byggd 1854 men har under 1970- eller 1980-talet genomgått en omfattande restaurering

I nära anslutning till klockstapeln står bårhuset som är byggt 1959 efter ritningar av Åke Tengelin. Bårhuset har spritputsade väggar i ljust gråbrunt, svartlaserade pardörrar i båda gavlarna och ett högt tak täckt med svartmålad skivplåt och krönt av ett smideskors.