Stäng fönster Ystad kn, BROMMA 22:1 BROMMA KYRKA

Kyrkomiljön
Bromma kyrka är belägen på en höjd i ett kuperat odlingslandskap öster om landsvägen mellan Ystad och Sjöbo. Kyrkan omges idag av ett fåtal gårdar, som ligger kvar i byn efter skiftena. Bromma är en medeltida socken och den äldsta kända namnformen är Bramae. En medeltida huvudgård belägen i Bromma by är känd genom skriftliga källor sedan 1344. Det är ovisst när och varför den upphörde och omvandlades till en eller flera landbogårdar, men det ska enligt de skriftliga källorna skett före 1583. Förutom prästgården bestod byn då enbart av frälsegårdar. På kartor från 1700-talet ligger gårdarna framför allt väster om kyrkan. Byn utvecklades aldrig till ett sockencentrum och socknens första skolbyggnad förlades 1839 till grannbyn Bussjö. Vägen österut mot Bussjö gick tidigare norr om kyrkan, men en ny vägsträckning drogs söder om kyrkan i mitten av 1800-talet.

Bromma kyrkoanläggning är belägen inom fornlämningsområdet Bromma bytomt, Bromma 44:1 och är skyddade enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.

Kyrkogård
Kyrkogården har två ingångar. Den ena är från landsvägen via en plattbelagd gång över en gräsbevuxen yta till kyrkogårdsgrindarna i väster. Från grindarna, som är tillverkade 1897 av svartmålat smide går en bred grusad gång mot västportalen. Ingången på södra sidan tillkom 1867 i samband med att en ny väg drogs mot Bussjö. Kyrkogårdens äldre delar ligger framför allt söder, väster och öster om kyrkan och domineras av grusade gångar och gravplatser med buxbomsomgärdning. Titlar som lantbrukare dominerar på gravvårdarna och visar tydligt att Bromma varit en utpräglad jordbrukssocken. Kyrkogården utvidgades i samband med ombyggnaden 1851–1852 och den norra delen utvidgades 1895. Den sluttar ner mot åkrarna i norr och den nordöstra delen består i stort sett av gräsbeväxta ytor.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens sydvästra hörn ligger en byggnad, som uppfördes som materialhus 1886. Den norra fasaden består av tegel, medan dess södra och västra fasad av tuktad marksten utgör en del av kyrkogårdsmuren. Strax utanför kyrkogårdsmuren i sydöst uppfördes 1934 ett bårhus med vita spritputsade fasader.

Andersson, Hans, Anglert, Mats, By, huvudgård och kyrka. Studier i Ystadsområdets medeltid. 1989.
Dahlberg, M (red.) Skåne – landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2015.
Dahlberg, M. Franzén, K. (red) Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria. Riksantikvarieämbetet 2008.
Grandien, Bo. Drömmen om medeltiden. Carl Georg Brunius som byggmästare och
idéförmedlare. Nordiska museets handlingar 1974.
Isberg, Henning A. (red), Ljunits och Herrestads skolor under 100 år. Ljunits och Herrestads hembygdsförening, 1943.
Isberg, Henning A. Vår kyrka i Bromma. 1974.
Isberg, Henning A. Mellan åarna. 1986.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Särskilt värdefulla kulturmiljöer i Skåne.
Sundnér, Barbro. Forskningsdatabas för Medeltida kyrkor i Skåne. Svensk Nationell Datatjänst.
Underhållsplan för Bromma kyrka, Barup & Edström Arkitektkontor AB, Simrishamn, 2010-11-19.