Stäng fönster Stockholm kn, FACKET 1 M.FL.

Beskrivning
Radhusområde med 142 radhuslägenheter och tiotalet garagebyggnader i västra Högdalen. Bostadshusen uppfördes under 1958 och 1959 som självbyggen i regi av Stockholms stads fastighetskontors Småstugebyrå. Husen är av Småstugebyråns typer S 35, S 38 och S 39, i en och en halv eller två våningar samt källarvåning. Vanligtvis är byggnaderna uppförda med souterrängvåningar som svarar väl mot den småkuperade terrängen.

Garagebyggnaderna uppfördes 1960-65, företrädesvis längs Nåttarövägen som löper genom området men också vid vändplaner vid de säckgator som går in mellan flera av längorna eller vid den stora parkeringsplats som öppnar sig vid kvarteren Facken och Snedkilen. Luckor mellan bostadslängorna och längornas gavlar byggdes också tidigt till med garage.

Genom den norra delen av området leder ett trafikseparerat gångstråk i en parkyta som utrustats med staketomgärdade lekplatser.

I kvarteret Trästegen vetter gårdssidorna mot kuperad lövskog i syd och sydväst och trädgårdarna avgränsas från varandra av prydnadsbuskar. I alla andra kvarter är gränserna mellan tomterna mer strikt avgränsade med häckar. Gatsidorna är regelbundet ordnade med häckar, entrégångar och i en del fall garageuppfarter. Bodar förekommer på ett antal tomter.

Radhuslängorna hade ursprungligen putsade botten- och souterrängvåningar, fasader av sidiplattor och tak belgda med korrugerad eternit. Under 1970- och 1980-talen tilläggsisolerades samtliga byggnader och fick fasader av lockpanel. Putsade väggar har ofta lämnats men lika ofta beklätts med mexitegel eller i enstaka fall träpanel. De putsade gavlarna har i de allra flesta fall inte ändrats, vid sidan av att fönster kan ha tagits upp. I samband med tilläggsisoleringen förlängdes takutsprången på flera hus och taktäckningsmaterialet byttes till plåt eller papp. Andra förändringar är ändringar av balkongräcken, utbyte av entrédörrar och några fall av fönsterbyten. I Snedkilen har en länga fått nya förstukvistar. I kvarteret Landgången har två längor byggts på med sadeltak med takkupor. I Facket har en länga byggts på med en våning.

Garagelängorna har ändrats genom byte av takmaterial till plåt och den ursprungliga eternitbeklädnaden är med få undantag övertäckt eller riven.