Stäng fönster Filipstad kn, LESJÖFORS 5:39 LESJÖFORS KYRKA

Beskrivning
Lesjöfors kyrka är belägen i den västra delen av Lesjöfors samhälle, ca 6 km söder om moderkyrkan, Rämmen. Bebyggelsen kring kyrkan utmed Parkgatan och Piltorpsgatan är varierande med bl a villor från egnahemsepoken. Nord och nordväst om kyrkobyggnaden breder begravningsplatsen ut sig. Längre västerut tar en stigande skogsbevuxen terräng vid.
Marken närmast kyrkan utgörs av gräsmattor och grusade gångar. Planen framför kyrkporten i söder är belagd med singelgrus. Strax intill tar en naturtomt vid. Ett järnräcke med järngrind avgränsar kyrkans tomt mot Kyrkogatan. Norr om kyrkobyggnaden och begravningsplatsen finns pastorsexpeditionen inrymd i en sutterängvilla uppförd på 1960-talet.
Begravningsplatsen, nord och nordväst om kyrkan, har en sluttande terräng. Urnlunden har anlagts i en mindre dalsänka bevuxen med björk- och tallskog och får därigenom en naturlig begränsning i väster. Villabebyggelse och vägar omger urnlunden åt övriga håll. I öster mot vägen finns ett svartmålat järnstaket och delvis i söder och norr en låg stenmur. I sänkans östra del står ett större träkors och väster därom finns en liten träbrygga över en konstruerad bäckfåra som mynnar ut i en damm med fontän.
I dalsänkan har iordningställts öppna gräsbelagda ytor på en i övrigt naturmarksyta. Man har planterat enstaka rosenbuskar. Trädbeståndet utgörs av björkar och tallar, men även gran förekommer. De få gångstråken är grusade och i sänkan finns plattgågar.
Urnlunden upptas av en stor del orörd mark. De liggande gravvårdarna följer mjukt sänkans sluttningar och är placerade i linjer orienterade i väst-östlig riktning. Strax norr om kapellkyrkan finns Gerard de Geers familjegrav som består av en låg sarkofag framför ett större stenblock med skriftplatta.