Stäng fönster Varberg kn, GETAKÄRR 2:50 S:T JÖRGENS KAPELL

Beskrivning
MILJÖ- Begravningsplatsen med St:Jörgens kapell och kyrkogård ligger i den nordöstra utkanten av centrala Varberg. Anläggningen ligger på sluttningen av Håstenberget med en vidsträckt utsikt över Varberg mot Getterön och havet, från begravningsområdets östra delar.
Nordost om anläggningen ligger ett vattentorn.

ANLÄGGING- HELHET- S:t Jörgens kapell och krematorium ligger i begravningsområdets sydöstra del. I begravningsområdets norra del ligger kyrkogårdsexpeditionen.
Platsen framför kapellets huvudentré ligger i två nivåer. Den nedre i väster nås från en körbana i söder och är en plangjord yta med asfaltbeläggning med rött grus, inramat i rutmönster av gatstenar som ligger tre stenar i bredd. Platsen inramas av låga, formgjutna sidomurar och låga buskplanteringar med en stor mängd vintergröna växter som kryptallar, silvergranar, enar, tujor m.m. Från den nedre nivån finns, i nordväst, en ramp belagd med något rektangulära, småstenar av grå betong och med formgjutna sidostycken av betong samt en bred entrétrappa i 6 steg belagd med avlånga stenar, vilka leder upp till en plattbelagd gång, en gräsbevuxen plan och en grund näckrosdamm framför kapellets västra fasader och huvudentré. Den plattbelagda gången löper i nord-sydlig riktning och vidare utefter västra vinkelutbyggnadens södra fasad, mot huvudentrén. Gången täcks av ett plant skärmtak på travertinklädda pelare. Skärmtaket sträcker sig även en bit in, över kapellets västra vinkelutbyggnad. Utefter gången mot huvudentrén finns ett antal betongurnor med stenbeläggning för blomplanteringar sommartid. En plattbelagd gång löper runt anläggningens södra sida och här finns vidare en kransgård (se vidare under kransgård).
På den övre nivån, mot norr, finns en rabatt, en häck av låga buskar och bakom detta några högre träd bl.a. en pil. Vattenspegeln ligger an mot fasaden och har en botten av små, runda stenar. Här växer bl.a. röda näckrosor.
En kallmurad stenmur löper i söder och väster med smidesgrindar vid öppningarna.

KRANSGÅRD- Kransgården är belägen mellan kapellets västra och östra vinkelutbyggnad. Marken är belagd med gatsten och inramas av en formgjuten betongmur i en rundel mot söder. Muren sluttar mot öster. Kransgården har en enkel pergola av brunmålat trä. Från kransgården finns en trappa ner till krematoriets entré i öster.
Kransgården nås från byggnaden via två glasade entrédörrar i söder samt från smyckningsrummets västra fasad. En kransplats finns mitt i området.

BEGRAVNINGSOMRÅDE- Begravningsområdet breder ut sig i väst- nordvästlig riktning från kapellet sett, med ett sluttande, kuperat, lummigt område med utsiktsberg i öster och en planare, lägre del i väster.
Kyrkogården ligger på sluttningen av Håstenberget med utsikt över Varberg mot Getterön och havet. Den äldsta delen av kyrkogården invigdes år 1885. Den har senare utvidgats 1919, 1939 och 1976. Idag har den karaktären av en parkkyrkogård med blandskog av lövträd och tall.
I öster finns en minneslund med utsiktsberg. I minneslunden ligger askan i gräsmattan. Här finns en skulptur i brons av Tore Heby från Falkenberg föreställande "Sörjande moder".
Kistgravarna är belägna i plana områden med gräsytor, häckar, och lövträd som alm, ek, lönn och björk. Urngravarna återfinns i de kuperade, skogsbevuxna delarna. Askgravarna är belägna i det kuperade naturområdet.
Kyrkogårdens gångar och körbanor är asfalterade med grusbeläggning. I nordväst är gångarna raka och i de östra anpassade efter terrängen.

KLOCKSTAPEL- Klockstapeln är belägen invid entrérampen, vid kapellet i nordväst. Stapeln är gjuten av betong med ribbor av travertin ingjutna i fasaden och med en öppen, tryckt valvbåge och ett rostfritt latinskt kors i toppen. Klockan döljs delvis av fem stycken brunlaserade, finsågade brädor i öst och väst. Taket är belagt med vitlackerad plåt.

Parkeringar ligger vid begravningsområdets södra långsida och döljs av höga kanthäckar. Parkering finns även söder om kapellet och vid kyrkogårdsexepditionen.