Stäng fönster Stockholm kn, HÄNGMAPPEN 1 M.FL. RÅCKSTA CENTRUM

Beskrivning
Anläggningen utgör den södra delen av ett större flerbostadsområde med centrumbildning. Området var Vällingby - Råckstas första bostadsområde. Området ritades av arkitekten Ernst Grönwall och uppfördes 1951 - 53. Det långsmala området med trevånings lamellhus i nordsydlig riktning var även ett av de första med meanderplaner. Meanderformen har här nyttjas genom att biltrafiken har lagt på västra sidan jämte tunnelbanespår och industriområde. Den västra sidan har ett sammanhängande bilfritt grönområde som delas med Råckstas andra stora flerbostadsområde. Generellt mönster är att varannan gård har bilparkering respektive grön gård. Hela området har nästan genomgående ett gångstråk i mitten med genomgång under de portiker som finns under länkhusen. Råcksta centrum med butiker i markplan och ett envånings butikshus, ramar in ett trädplanterat torg med markbeläggning av kullersten. Butiker med ursprungliga skyltfönster, dörrar och markiser.
Områdets lameller har målats om efter ursprunglig varierade färgsättning.