Stäng fönster Stockholm kn, VATTENFALLET 12 RÅCKSTA GÅRD

Beskrivning
Anläggningen utgörs av Råcksta gårds mangårdsbyggnad som numera är lokaliserad på baksidan om Vattenfalls kontorsbyggnad och huvudbyggnad. Vattenfalls personalrestaurang ligger parallellt med byggnaden och mellan dessa finns idag en välplanerad och integrerad trädgård med bronsskulturer, olika träd och växter samt en större konstgjord damm.
Byggnaden är exteriört en rekonstruktion vad gäller alla material och fasaduppbyggnad. Under 1960- talet då hela Råcksta gård köptes av Vattenfall revs alla 12- 13 ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Mangårdsbyggnaden som i slutet av 1700-talet var en corps de logiet med framspringande flyglar i 1700- tals renässans stil, renoverades och rekonstruerades efter den tidens ideal. För att kunna nyttja övervåningen och få i dagsljus togs tre takkupor upp på var sida. Byggnaden ligger på en terrass vilket den även ursprungligen gjorde med en dubbeltrappa ner till gårdsplanen.
Interiört ska det ha bl. a. tagits fram och restaurerats takmålningar från 1722. Men även interiört är det mesta rekonstruktioner.