Stäng fönster Stockholm kn, HÄFTKLAMMERN 3 M.FL. VATTENFALL

Beskrivning
Anläggningen utgörs av Vattenfalls monumentala kontorshusanläggning. Uppförd mellan 1956 och 1964, efter det har en del kompletteringsbebyggelse tillkommit som tänkt i den östra delen. Anläggningen är ritad av verkets dåvarande egna arkitekt Sven Danielson. För projektering och uppförande bildade Vattenfall en speciell avdelning med kraftverksdirektör Ivar Hedenblad. I köpet av Råcksta gård ingick en herrgård med anor från början av 1700-talet, och ett större antal ekonomibyggnader. Jordbruksdriften var nerlagd sedan ett antal år tillbaka. Vattenfall valde att spara mangårdsbyggnaden och införliva den i anläggningens behov av olika verksamheter. Byggnaden renoverades och rekonstruerades i en 1700- tals renässansstil. Byggnaden är lokaliserad på baksidan av huvudbyggnaden parallellt med anläggningen välgestaltade personalrestaurang och anläggningens välplanerade och ambitiösa planterade gröna lunga med bl.a. konstgjord damm, bronsskulpturer, olika växter, träd och planteringar. Anläggningens huvudsida med entré och angöring och större parkeringsplatser vetter mot Jämtlandsgatan norr. Vid anläggningens västra sida är Råckstas tunnelbanestation lokaliserad.