Stäng fönster Halmstad kn, TÖNNERSJÖ 1:5 M.FL. TÖNNERSJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger något förskjuten mot norr, på en i stort sett kvadratisk kyrkogård. Anläggningen gringärdas av en kallmurad stenmur som är mossbevuxen. På insidan av muren växer en häck och innanför denna står en trädrad av blandande trädsorter, bl a oxel, ask och lönn. Grusade gångar löper från öppningar i kyrkogårdsmuren från söder, nordöst, norr samt från ett bårhus i väst och i raka rader mot kyrkan. Runt hela kyrkan löper en grusad gång i cirkelform. Framför södra korsarmsentrén ligger synliga stenhällar, vilka härrör från en äldre och ursprungligen troligtvis längre, stenlagd gång vilken hittades när man lade om gruset i gångarna år 1999. Den södra gången kringgärdas av sex högväxta tujor.

Gravvårdarna ligger främst i öst-västlig riktning. Förutom nämnda grusgångar, löper en gång i öst-västlig riktning, norr om de två sydligaste gravvårdsraderna. Nämnda rader ligger för övrigt i nord-sydlig riktning med texten mot norr.
Väster om kyrkan, vid muren, finns ett bårhus med vitputsade fasader. Bårhuset omges av höga, stora lönnar.
Bland gravvårdarna dominerar stenar av svart porfyr med förgylld text. Det finns ungefär lika många gravvårdar med stenkanter och grus som gravar med stenkanter och lite plantering eller helt gräsbevuxna. En gravvård sydöst om kyrkan omges av buxbom.

Nord-nordost om kyrkan finns en grusad parkering. Norr om parkeringen ligger en äldre förrådslänga i trä. Norr om kyrkan ligger en låg vaktmästerilänga.

Väster om kyrkan sluttar marken mot ett tätt buskage. Mot öster finns ett trädplantage. Mot söder är marken relativt öppen.

1851 omnämns att kyrkogården har en ringmur och två portar. 1863 Skedde kyrkogårdens första kända utvidgning ca 15 meter söderut till den dåvarande landsvägen, vilken gick där fram till 1920. 1909 upptogs ett nytt kyrkogårdsområde väster om kyrkan.