Stäng fönster Stockholm kn, DOKUMENTSKÅPET 2

Beskrivning
Anläggningen utgörs av en lång lamell med fyra förskjutna huskroppar utmed Hauptvägen längst i norr. Längan ingår i ett större område som ligger längst i den nordvästra delen av Hökarängen och som kallas Hauptvägsområdet. Området som uppfördes 1949-50 i regi av Stockholmshem, är bebyggt med en inre ring av lamellhus kring en gård med naturmark och lekplats, och en yttre ring med låga punkthus, med omgärdande naturmark. Området ritades av arkitektfirman Ancker - Gate - Lindegren. Arkitekterna samarbetade med konstnären Olle Bonnier vid färgsättningen av fasaderna. Området planerades med ett antal olika funktioner i husens källarlokaler med bl.a. hantverk, butiker, daghem mm. Områdets värmecentral inrymdes i ett eget hus. Husen är anpassade efter skogs- och naturmarkens terräng vilket har gett husen mer eller mindre souterrängkaraktär. Generellt finns vid entrésidorna cykelställ, planteringar, sittgrupper och nedgång till källare. Gatorna och gångarna mellan husen kantas av olika barr- och lövträd. Bilparkering längs gatan och vid vissa mindre parkeringsfickor.
Hela området har ursprungligt enkupigt lertegel.

Områdets helhetskaraktär, trots vissa förändringar, utgörs av punktvis originell och varierande med tidstypisk och ursprunglig karaktär.