Stäng fönster Stockholm kn, HOVMÄSTAREN 1 M.FL.

Beskrivning
Det så kallade Yrkesgatsområdets södra hälft från 1940-talets sista år som har ett motsvarande grannskap på norra sidan Fagersjövägen. Åtta spritputsade lamellhus ritade av Edvin Engström för Stockholmshem ligger grupperade i ett varierat mönster på båda sidor av Kontoristvägen. I kvarteret Vaktmästaren öster om Kontoristvägen finns en förskola i ett av husen och gården rymmer en större lekplats med sandlådor och sentida lekredskap innanför buskar och ett grönt spjälstaket. Intill står sittbänkar mot gröna träspaljéer. på gårdsytan reser sig två höga pilar, varav en vid en piskplats. Längs fasaderna prydnadsbuskar i rabatter med kantsten av granit. Gården öppnar sig mot en allmänning med plaskdamm. Mot Fagersjövägen finns en portik mellan de vinkelställda husen. Portiken är en öppen träkonstruktion med betongpannetäckt sadeltak. Ut mot Kontoristvägen står ett putsat sophus och parkering är infälld i kvartersmarken.

På Hovmästarvägens norra sida finns grannskapets lokala centrum där butikslokalerna 2005 disponeras av en persiennförsäljare, en damfrisör (ursprunglig funktion) och ett bageri. Butikslokalerna ligger företrädesvis i en från ett lamellhus utskjutande butiksdel. Partiet framför lokalerna är upphöjt på en naturstensterrassering med smidesräcken och markbeläggning av betongplattor med frilagd ballast.

Förgårdsmarken på södra sidan Hovmästarvägen är sluttande och uppvisar täta rader prydnadsbuskar och prydnadsträd. Vägen mynnar i en av bostadshus omgiven plan med en staketomgärdad lekyta i mitten. Runt lekytan står höga lövträd och parkeringsplatser är anlagda i mittytans kanter. Längs fasaderna finns prydnadsbuskar innanför kantsten av betong med frilagd ballast. Till och från Fagersjövägen kan man ta sig via en portik genom byggnaderna i kvarteret Köksmästaren.

I kvareteret Hovmästaren finns lastkaj till butikslokalerna, en plan asfalterad parkeringsyta och en mjukt kuperad gård med sparade tallar och en tvättstuga av standardmodell från 2000-talets första del.

I söder och väster vetter bostadsområdet mot kuperad naturmark och stadsdelens småstugeområde. Mot väster i kvareteret Köksmästaren finns nyanlagda och plank avskilda uteplatser av betongplattor som tillhör nyinredda marklägenheter.

Förgrdsmarken mot Fagersjövägen är i väster kraftikt kuperad med berg i dagen medan den i öster är flack och här inledes en lönnrad som fortsätter ända fram till Hökarängens centrum.