Stäng fönster Mariestad kn, GRANGÄRDET 1:3 SÖDRA BEGRAVNINGSPLATSENS KAPELL

Beskrivning
SÖDRA BEGRAVNINGSPLATSENS KAPELL - Södra begravningsplatsens kapell är placerat i den västra och äldsta delen av den vidsträckta kyrkogården. Kyrkogården är bredare i södra delen. I sydöst ligger en ekonomibyggnad. Kapellet är orienterat i öst - västlig riktning med koret i väster. Kyrkogårdens huvudingång, från Muggebovägen i norr, utgörs av en ursprunglig, dubbel smidesgrind. Grinden är rikt utsirad med bland annat spjälor samt kors och voluter överst. Den är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. Grinden är, enligt en inskriptionsplatta mot norr, tillverkad av "KA Gustavsson, Wärserum". Från grinden leder en grusgång mot söder. Mot Sandbäcksvägen i väster finns en liknande grind och mot öster en nyare spjälgrind mellan stenstolpar.
Den tämligen högt belägna begravningsplatsen omgärdas på alla sidor av en stenmur och innanför denna av en gräsvall.
Kyrkogården är genom grusgångar symmetriskt indelad i symmetriska kvarter. Kvarteren är huvudsakligen orienterade i nord - sydlig riktning. Majoriteten gravar är från tidigt 1900-tal. Många gravvårdar har konstfullt utformade stenar och omgärdas av järnstaket eller stenram. Öster om kapellet finns en tumba. I kyrkogårdens sydöstra del ligger nyare kvarter. Kvarteren avgränsas genom tujahäckar.
EKONOMIBYGGNADER - De två låga, parallella byggnadskropparna från början av 1960-talet är sammanbyggda genom två pulpettak med kopparplåt (ett motfallstak), samt vid sidorna genom portar. Fasaderna är klädda med ljusa stenplattor.