Stäng fönster Skara kn, TULLPORTAGÄRDET 2:1 SKARA GRAVKAPELL

Beskrivning
SKARA GAMLA GRAVKAPELL ligger nord - sydligt placerad på en stor, nästan kvadratisk begravningsplats. I begravningsplatsens sydvästra del ligger två ekonomibyggnader, varav den ena bland annat innehåller bisättningsrum. Begravningsplatsen avgränsas mot väster av en jämn, kallmurad stenmur, mot norr av stenkoner med kedja mellan, mot öster av en hög häck av barrbuskar och mot söder av en jämn mur av kalkstenskvadrar. Innanför den södra muren växer grupper av barrväxter av varierande sorter och höjd. Utanför ekonomibyggnaderna i begravningsplatsens sydvästra hörn är ett träplank mot söder och väster. Trädrad finns runt huvuddelen av begravningsplatsen, bland annat mindre askar i väster och lönnar i norr. Gamla begravningsplatsens huvudingång vetter mot Skolgatan i norr och utgörs av en dubbel smidesgrind från 1800-talet. Grinden är utsirad med romber nederst, ett mittparti med spjälor och överst löpande hund och en bård av närmast balustrar. Grinden är placerad mellan cylindriska, uppåt konande granitstolpar. Från grinden leder en asfalterad, bred gång, kantad av lövträd, mot kapellets huvudingång. Begravningsplatsen har ytterligare en ingång mot norr, denna i form av en öppning i staketet. I sydöst är en ingång mot parkeringsplatsen i öster. Ingången utgörs av en sentida, dubbel spjälgrind av smide, placerad mellan stenstolpar. Stolparna är murade av mursten och kröns av dubbla lockhällar. Härifrån leder en asfaltgång mot väster. En fjärde ingång, i kyrkogårdens sydöstra hörn, utgörs av en bred muröppning mot Skaraborgsgatan i söder. En grusgång, kantad av björkar, leder norrut från parkeringsplatsen.
Begravningsplatsen har en viss kvartersindelning genom gångar, vissa grusbelagda och andra asfalterade, och genom häckar av främst måbär. Här växer även t ex syren, lönnar, bokar, almar.
På begravningsplatsen finns många 1800-talsgravar av varierande utformning. Flera av dessa har stenram och grus, järnstaket eller är utformade t ex som obelisker.I norr är en stor tumba över Richard M Ehrenborg, död 1887, och Martha Ehrenborg. De nyaste gravarna ligger i södra delen.
EKONOMIBYGGNADER - Den ena av ekonomibyggnaderna från 1972 ligger invid Skaraborgsgatan och den andra nordväst härom. De nästan kvadratiska byggnaderna är klädda med gråvita stenplattor. De har båda valmade sadeltak med enkupigt betongtegel samt plåtskorstenar. Framför byggnaderna är en mindre asfalterad parkeringsplats. Byggnaderna är troligen från ca 1930-talet. (?)