Stäng fönster Halmstad kn, SÖNDRUM 3:16 M.FL. SÖNDRUMS KYRKA

Beskrivning
Söndrums kyrka ligger på en förhöjd platå. Kyrkogården kringgärdas av en kallmurad skalmur av natursten, vilken löper runt hela anläggningen. Muren är gräsbevuxen. Mot väster är den byggd av relativt små, nästan fyrkantiga huggna stenar. Övriga murar är av obearbetad natursten.

På insidan av stenmuren finns en äldre trädrad. Längst östra och norra muren har äldre gravvårdsstenar och kors ställts upp. I väster finns en stigport/stiglucka av vitputsade, fyrkantiga pelare med ett spånbelagt tälttak. I stolparna hänger en smidd, svartmålad, pargrind. En ung allé löper på ömse sidor om den år 1990 stenlagda gången vilken leder till kyrkans entré i väster. Allén upphör vid en naturstenstrappa med enkla smidesräcken. Trappan som flankeras av två lyktstolpar leder upp till kyrkogårdsplanen, vilken också är stensatt.

Till kyrkogården finns två parkeringar. En sydväst om kyrkan, vilken är gemensam med skolan. Den andra ligger väster om kyrkan. Från sydvästra parkeringen finns en öppning i muren med fyrkantiga stenstolpar med svartmålade järnkulor i topparna, vilka håller en enkel smidesgrind. Gången som leder upp till kyrkogårdsplanen är stensatt (1990). Övriga gångar, vilka löper runt kyrkan och i nord-sydlig riktning mellan gravvårdarna samt följer kyrkogårdsmuren, är grusade. Mitt på södra muren finns ytterligare en entré med en smidd pargrind, hängande i fyrkantiga stenstolpar med svartmålade kulor i toppen.

Kyrkan omges av en kyrkogård. Den äldre delen är belägen närmast kyrkan, främst på dess södra och västra sida. På den äldre anläggningen finns såväl grusade gravvårdar som gräsbevuxna. Familjegravar dominerar på den äldre kyrkogården.

Den nya kyrkogården ligger i en terrassering på kyrkans norra sida och har under senare år utökats åt öster. Nya kyrkogårdens gravvårdar ligger i huvudsak i nord-sydlig riktning, är gräsbevuxna och indelas av tuktade häckar. På nya kyrkogården finns två redskapsbodar, murade med fasader av runda naturstenar och med torvtak.

Öster om kyrkan finns vaktmästeri med personalrum och vagnhallar under uppbyggnad.