Stäng fönster Mariestad kn, LILLÄNGEN 4:1 SKOGSKAPELLET

SKOGSKAPELLET PÅ MARIESTADS ÖSTRA KYRKOGÅRD -
Skogskapellet är beläget på en höjd i östra delen av en vidsträckt kyrkogård. Kapellet är i söder och öster hopbyggd med ett krematorium. Nordväst om kapellet står en klockstapel. I kyrkogårdens nordvästra hörn finns ett par ekonomibyggnader.
Kyrkogården avgränsas mot Muggebovägen i söder av en mur samt mot skogen i öster av ett trådstaket. Den låga och mycket jämna muren är kallmurad av huggna stenblock. Kyrkogården har mot söder två ingångar, varav huvudingången är belägen nära kapellet i öster den andra väster ut. Grindarna utgörs av dubbla smidesgrindar med löpande hund-liknande dekor. Ovanpå grinden är ett lågt järnstaket. Grindarna är placerade mellan mycket kraftiga, fyrsidiga stenstolpar. Väster om de större grindarna är en likadan enkelgrind med liknande utformning.
Från huvudingången leder en bred asfaltväg mot en vändplats på norra sidan av kyrkogården. Kapellet nås från väster via en trappa från huvudvägen. Trappan, av sten och med trä mittpartiet, uppdelas genom en avsats på mitten. Trappan har handledare av järn. Norr om kapellet är en stenlagd plan. Denna avgränsas mot väster genom en låg mur av huggna stenblock, försedd med en muröppning. I östra partiet inramar en murad halvcirkel i nord - sydlig riktning ett utrymme för nedläggning av kransar.
En smalare asfalterad väg söder om kapellet leder från huvudvägen mot nordöst, följer kyrkogårdens östra sida och svänger sedan åter ned mot huvudvägen ett stycke norr om klockstapeln. Utmed vägen ligger en naturkyrkogård med låga gravstenar. I södra delen finns även en damm och en minneslund. I minneslunden är en rest sten med bibelcitat, en bäck och en ljusbärare mm.
Den stora kyrkogården i väster är symmetriskt indelad i kvarter genom grusgångar. På kyrkogården växer även låga häckar, bland annat tujahäckar. Utmed den asfalterade huvudvägen i öster är en låg mur mitt för kapellet. I muren finns en öppning, omgiven av grindstolpar. Utmed vägen står planterade björkar. I kyrkogårdens västra del finns en ceremoniplats. Platsen inramas av en halvcirkelformad mur av kalksten. Kyrkogårdens västra avgränsning är ett murat altare samt ett träkors.
KREMATORIUM - Krematoriet söder om kapellet är lägre än detta, klätt med rött fasadtegel och har en hög skorsten.
KLOCKSTAPEL -Den brunmålade klockstapeln har fyra ben av limträ. Övre partiet är inbyggt med bruna träjalusier och täcks av ett sadeltak med korrugerad plåt.
EKONOMIBYGGNADER - Ekonomibyggnaderna har fasader av vita stenplattor och flacka sadeltak med plåttak.